Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Funny > Stiri Funny
A   A   A

Un nou model de taxi va revolutiona piata transportului urban

Un nou model de taxi va revolutiona piata transportului urban
Noile taxiuri pe apa FOTO zeabuz.com
Norvegia este pionierul unui taxi acvatic electric, cu conducere automata, care ar putea revolutiona transportul public urban in era crizei climatice.
Taxiurile de apa sunt mici, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, iar clientii le pot chema apasand un buton. Start-up-ul norvegian Zeabuz a dezvaluit ca va lansa chiar anul acesta un mini-feribot cu conducere automata, care va functiona ca un taxi pe apa. Ambarcatiunea e capabila sa transporte pana la 12 pasageri, iar clientii o vor putea comanda de pe telefoanele lor.

Zeabuz va naviga pe canalele orasului

Zeabuz, alimentat cu baterii, va transporta pasagerii pe canalele navigabile din orase, precum si in asezarile de-a lungul coastei, unde excursiile cu barca sunt obisnuite, cu intentia de a avea un impact minim asupra mediului. Ea beneficiaza de un sistem de conducere automata, o tehnologie care putea face oamenii sa se simta putin nelinistiti, dar compania a asigurat ca toate standardele de siguranta au fost indeplinite.
Folosind senzori de ultima generatie, feribotul autonom va fi capabil sa detecteze zona din jurul lor si sa navigheze in siguranta in jurul inotatorilor, altor barci sau obiecte stationare in apa. Acesti senzori vor returna datele catre sistemul de control pentru a-l ajuta sa ia decizii cu privire la locul de andocare si modul de manipulare a pasagerilor in siguranta.

Prin revitalizarea cailor navigabile urbane, Zeabuz a spus ca va putea reduce congestia, emisiile, poluarea fonica si blocajele de trafic din orase, stimuland in acelasi timp sanatatea publica. Feriboturile se vor conecta si se vor integra cu infrastructura de transport public terestru existent, pentru a oferi oamenilor alegeri mai durabile in ceea ce priveste trecerea de la A la B. Pentru a fi mai usor de utilizat, docurile vor fi bine plasate pentru a se potrivi navetistilor, iar micul feribotul va avea o dimensiune potrivita pentru a putea calatori pe sub poduri cu usurinta.

Reteaua se va extinde si in alte tari

Pe langa vanzarea catre orasele din Norvegia, producatorul a declarat ca doreste sa ajute partenerii internationali in proiectarea si construirea de barci similare in locuri cu cai navigabile, precum New York, Sydney, Istanbul, Londra, Amsterdam si Hong Kong.
Modul de transport public fara emisii a fost dezvoltat pentru prima data de cercetatorii de la Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie in 2018, iar Zeabuz este pe cale sa ajunga pe apa si sa deserveasca navetistii ...citeste mai departe despre "Un nou model de taxi va revolutiona piata transportului urban" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Duminica, 31 Ianuarie 2021, ora 15:31

 Articol citit de 908 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor