CES 2016, la start: Noul an se anunta dominat de roboti, drone si echipamente VR

Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 08:57
2919 citiri
CES 2016, la start: Noul an se anunta dominat de roboti, drone si echipamente VR
Foto: Flickr/Maurizio Pesce

CES 2016, primul mare show tehnologic al anului, este pe punctul de a-si deschide portile in Las Vegas si prefateaza un an care pare sa stea sub semnul gadgeturilor din domeniul realitatii virtuale, roboticii si dronelor.

Peste 300 de companii si-au anuntat prezenta la expozitia Consumer Electronics Association (CEA), echipamentele VR (virtual reality) fiind printre vedetele show-ului din 6-9 ianuarie, remarca CBS.

VR, linie directa cu publicul

Anul trecut, sistemele de realitate virtuala in care au investit Facebook, Sony sau HTC au tinut treaza atentia redactorilor revistelor de specialitate.

Anul acesta insa, sistemele Oculus, PlayStation VR sau HTV Vive tind sa se indrepte direct spre publicul consumator.

"Anul trecut a fost anul in care editorii revistelor IT au experimentat sistemele de realitate virtuala, anul acesta va fi randul rudelor de varsta noastra si cred ca de anul viitor le vor folosi chiar si mamele noastre.

Este anul in care sistemele de realitate virtuala se impun ca si curent principal pe piata. Sunt o multime de dispozitive care urmeaza sa fie lansate in 2016", a comentat Nicholas Thompson, editor al ziarului New Yorker.

Drept dovada, anul acesta CES va avea 40 de standuri dedicate echipamentelor de realitate virtuala, cu 77% mai mult decat in 2015.

Statisticile CES arata ca, in 2016, vanzarile de casti si ochelari pentru sistemele VR ar putea creste cu 500%, atingand o cifra de 1,2 milioane de unitati vandute. Veniturile industriei de profil ar putea ajunge la 540 de milioane de dolari.

Masinile mai fac un pas spre autonomie

Industria auto mentine acelasi trend, chiar daca mai avem de asteptat pana a vedea o masina 100% autonoma circuland pe sosele. Conectivitatea dintre masini si dispozitivele smart este pe val insa, iar acest lucru se vede numai din noile aplicatii Apple Car Play si Android Auto.

Daca cele doua aplicatii permit doar un control limitat asupra comenzilor sistemului infotainment din interiorul unei masini, nu acelasi lucru se poate spune despre sistemele de siguranta incluse in computerul de bord al automobilelor ce se vor lansa in curand.

"Din ce in ce mai multe masini vor beneficia de tehnologii inteligente de asistenta la volan, chiar si modele accesibile precum Chevrolet Malibu, care permit masinii sa se intoarca pe banda de circulatie in cazul in care soferul pierde controlul asupra volanului", explica Tim Stevens, editor al revistei CNET.

"Lumea nu mai concepe sa treaca o zi fara sa isi consulte smartphone-ul sau tableta si aceste tehnologii sunt dorite de oameni si in interiorul masinilor lor", a explicat Stevens.

CES 2016 pare si un moment bun pentru a lansa Chevrolet Bolt, o masina electrica cu autonomie de peste 320 de kilometric si un pret de 30.000 de dolari care poate revolutiona industria auto prin oferirea unei tehnologii accesibile verzi unui public larg.

Moda hi-tech

Apple Watch poate nu a avut un impact deosebit in lumea modei, dar piata fashion se arata extrem de receptiva la influentele tehnologiei smart.

Anul acest, spatiul ocupat in interiorul expozitiei CES 2016 de companiile care vor prezenta produse fashion accesorizate cu noi functii date de dispozitivele smart a crescut la 875 mp, iar numarul exponantilor aproape ca s-a triplat la 41.

Conform CNET, moda hi-tech din 2016 va fi reprezentata de lumini LED sau chiar ecrane tactile adaugate hainelor si acesoriilor de zi cu zi.

Roboti si drone

Pe site-ul oficial al show-ului au aparut deja 27 de nume de companii specializate in robotica.

Jetro, o companie nipona, va fi prezenta la CES cu un robot terapeut numit Pero si un alt robot destinat misiunilor de cautare si salvare.

Tendinta publicului de a se orienta spre drone ca spre cel mai atractiv gadget se pastreaza si in acest an, iar companiile care expun la targul tehnologic din Las Vegas vor sa profite din plin de acest curent.

Nu mai putin de 4 sesiuni de conferinte sunt dedicate inovatiilor tehnologice aduse dronelor din noua generatie, fiind trecute in revista aspecte ce tin de aplicatiile lor militare sau medicale pana la servicii curente realizate constant de aceste aparate.

In total, CEA, asociatia care se ocupa de organizarea CES spera ca 20.000 de noi produse sa fie prezentate in cadrul show-ului din acest an, o mare parte dintre aceste urmand sa si fie lansate pe piata in 2016.

#CES 2016, #gadgeturi smart, #tehnologii noi 2016, #sisteme realitate viretuala , #Stiri Gadget