Ireal de profitabil: Realitatea virtuala va genera vanzari de un miliard de dolari in 2016

Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 11:45
3021 citiri
Ireal de profitabil: Realitatea virtuala va genera vanzari de un miliard de dolari in 2016
Foto: Wikimedia

O noua industrie ia avant in domeniul tehnologic, cea a echipamentelor de realitate virtuala (VR), dupa ce show-ul CES 2016 a adus in prim-plan cele mai noi creatii care urmeaza sa intre pe piata anul acesta.

Expertii firmei de consultanta Deloitte anticipeaza ca vanzarile de echipamente VR ar putea depasi in cursul acestui an plafonul de un miliard de dolari, in ciuda barierelor tehnice care impiedica trairea unei experiente complete in realitatea virtuala, anunta The Telegraph.

Firma de consultanta estimeaza ca numarul echipamentelor VR ce vor ajunge la publicul consumator in acest an ar putea depasi 2,5 milioane de unitati, chiar daca noua tehnologie are cateva obstacole importante de depasit inainte de a se impune ca un curent principal.

Sony, Facebook sau HTC sunt principalii actori care mizeaza pe dezvoltarea industriei de entertainment prin intermediul realitatii virtuale.

Oculus, compania pe care Facebook a cumparat-o acum 2 ani pentru suma de 2 miliarde de dolari, a anuntat ca va pune in vanzare casca Oculus Rift incepand din luna martie, iar sistemul PlayStation VR de la Sony si casca HTC Vive vor intra si ele pe piata in prima jumatate a acestui an.

Raportul Deloitte estimeaza ca cel putin 700 de milioane de dolari vor fi cheltuiti de consumatori pe echipamente VR, in vreme ce 300 de milioane vor fi alocati achizitionarii soft-urilor necesare acestora.

Preturi prohibitive

Industria VR poate revolutiona alte sectoare: educatie, psihoterapie sau industria de film si televiziune, dar, pentru moment, expertii cred ca jocurile in realitatea virtuala vor reprezenta punctul de pornire.

"Asa cum se intampla cu fiecare tehnologie emergenta, exista o adevarata propaganda despre impactul realitatii virtuale in viitorul apropiat", noteaza expertii Deloitte.

Cu toate acestea, provocarea VR se dovedeste a fi si una financiara pentru publicul larg, sistemele prea scumpe si avansul pe care noua tehnologie il are in fata actualelor computere generand costuri prohibitive pentru marea masa a consumatorilor.

In plus, chiar daca sistemele VR se vor dovedi mai de succes decat ochelarii inteligenti sau televizoarele 3D, adaptarea la realitatea virtuala presupune si schimari comportamentale din partea consumatorilor, o parte din acestia nefiind dispusi sa-si schimbe radical modul de viata, mai spun analistii firmei de consultanta.

#pret echipament realitate virtuala, #industrie echipamente VR, #lansare echipament VR , #Gadgeturi IT