"Criza datoriilor din zona euro s-a calmat, insa nu a disparut"

Marti, 08 Februarie 2011, ora 17:16
1434 citiri

Eforturile statelor din zona euro de a redresa situatia bugetara a redus din intensitatea crizei datoriilor. Problemele de fond legate de sectorul bancar si gradul de indatorare ar putea reduce insa perioada de calm, informeaza AFP, citat de Mediafax.

Criza din zona euro este pe cale de a fi depasita, apreciaza investitorul american George Soros.

"In prezent exista hotararea de a face ceea ce lipsea, anume o politica bugetara comuna sau administrarea unei trezorerii comune", a afirmat Soros.

Dupa un an de cosmar, in care euro a ajuns aproape de disparitie, statele europene se bucura de o perioada de liniste, noteaza AFP.

La revenirea calmului au contribuit mai multe emisiuni de obligatiuni reusite, lansate in special de Portugalia si Spania, dar si indicatorii economici incurajanti din state precum Germania, cea mai mare economie din Europa.

Tarile europene s-au pus, de asemena, pe treaba, infiintand in luna mai a anului trecut un fond de urgenta pentru sustinerea financiara a zonei euro.

Statele lucreaza la consolidarea mecanismului prin suplimentarea resurselor acestuia.

Totodata, membrii uniunii monetare vor sa inaspreasca disciplina bugetara, sa-si coordoneze mai bine politicile si masurile de imbunatatire a competitivitatii, pentru a face ca zona euro sa evolueze spre o veritabila guvernare economica.

Germania si Franta au propus semnarea unui pact in acest sens.

Propunerea este controversata, in conditiile in care mai multe state europene considera ca un asfel de pact ar reprezenta mai degraba un "diktat" german.

Aceste idei vor fi prezentate luna viitoare, la un summit special al statelor din zona euro.

"Toata lumea asteapta intalnirea de la inceputul lunii martie. Vom vedea atunci daca ceea ce va fi pus pe masa va fi de natura sa satisfaca asteptarile", a spus Andre Sapir, specialist in economie la centrul de studii europene Bruegel.

Analistii bancii americane Morgan Stanley apreciaza ca problemele zonei euro sunt departe de a fi rezolvate.

Ei vad in masurile discutate pentru zona euro un pas in directia buna, insa nu un remediu miraculos.

Alti analisti considera ca o solutie globala nu va fi eficienta fara abordarea mai multor probleme de fond, precum situatia datoriilor Greciei sau ale bancilor.

In privinta Greciei, ideea unei reduceri a datoriei castiga tot mai mult teren.

"Sunt putine sanse ca Grecia sa-si poata onora obligatiile financiare, asa ca va trebui gasita o modalitate de a reduce datoriile intr-un fel sau altul", subliniaza un analist.

Pentru sectorul bancar, autoritatile europene au in vedere efectuarea de noi teste de stres pana in vara acestui an., mai dificile decat cele rulate anul trecut.

"Vor trebui gasite raspunsuri pentru problemele sectorului bancar spaniol. Niciuna din problemele fundamentale ale zonei euro nu a fost rezolvata", remarca Silvio Peruzzo, economist la Royal Bank of Scotland.

Metodologia noilor evaluari este in prezent in curs de finalizare.

Testele de anul trecut au fost picate de doar sapte banci, niciuna din Irlanda, ceea ce a alimentat criticile care eticheteaza exercitiul ca irelevant. 

#criza datoriilor, # zona euro, # criza economica, # statele din zona euro, # situatia bugetara , #stiri George Soros