SOROS, final de drum. MAESTRUL SPECULATIILOR se retrage in filantropie

Marti, 26 Iulie 2011, ora 17:51
2913 citiri
SOROS, final de drum. MAESTRUL SPECULATIILOR se retrage in filantropie

George Soros, miliardarul care a "spart" Banca Angliei, returneaza banii investitorilor fondului de hedging pe care l-a condus mai mult de 40 de ani. Firma sa se va ocupa doar de administarea activelor detinute de Soros si familia sa. 

Soros, care va implini 81 de ani luna viitoare, va da inapoi aproape 1 miliard de dolari pana la sfarsitul anului, potrivit Bloomberg.

"Dorim sa multumim tutoror celor care au avut incredere sa-si dea capitalul pe mana Soros Fund Management LLC, in ultimele patru decenii. Speram ca v-ati simtit rasplatiti pe masura", au declarat fiii lui Soros, ambii vice-presedinti.

Aceasta mutare reprezinta finalizarea metamorfozei din speculatorul Soros, care castiga 1 miliard de dolari in 1992 pariind ca Banca Angliei va fi fortata sa devalorizeze lira, in filantropul Soros, un rol pe care si l-a imagint cu mult timp in urma.

In ultimii 30 de ani, americanul de origine maghiara a cheltuit peste 8 miliarde de dolari pentru a promova democratia, discursul liber si pentru a se lupta cu saracia din toata lumea.

Bunurile familiei Soros

Fiii miliardarului american au spus ca au luat decizia de a renunta la administrarea banilor "din afara" pentru ca noile regulamente ar fi obligat firma sa se inregistreze la Comisia Operatiunilor de Bursa, pana in martie 2012.

Pentru ca firma s-a ocupat in principal de banii familiei Soros, in ultimii 10 ani, acestia au decis ca miscarea de fata ar fi cel mai bun lucru.

Regulamentele prevad ca fondurile de hedging cu portofolii mai mari de 150 de milioane de dolari trebuie sa raporteze informatii despre investitorii si angajatii lor catre Securities and Exchange Commission (SEC).

Fondurile inregistate vor fi supuse unor inspectii periodice.

Fortele raului

Soros s-a nascut in Budapesta in 1930, primind la nastere numele Dzjchdzhe Shorash.

Cand nazistii au invadat orasul, in 1944, tatal viitorului miliardar a facut rost de acte false pentru familia si prietenii sai, redandu-le o identitate non-evreiasca.

"In loc sa ne supunem soartei, am opus rezistenta raului care era mult mai puternic decat noi si am invins. Nu numai ca am invins, dar am reusit sa-i ajutam si pe altii", a scris George Soros intr-un eseu publicat la sfarsitul lunii iunie.

Aceasta experienta i-a deschis apetitul pentru risc.

Dupa ce a absolvit Scoala de Afaceri de la Londra, Soros s-a mutat la New York, unde a devenit trader, la varsta de 26 de ani. Avea de gand sa lucreze timp de 5 ani, cat sa-si stranga banii necesari pentru a studia filosofia la Londra.

A fost atat de atras de lumea finantelor incat a renuntat la filosofie si, in 1973, isi deschide propria firma.

De la propriul interes la binele general

"Am facut un principiu din a-mi urmari interesul in afaceri, pana la limita legii si a eticii.

In ceea ce priveste interesul public, vreau sa fiu un intelectual si un filantrop.

Daca cele doua ipostaze se afla in conflict, va castigat interesul general", a mai spus miliardarul.

Soros si-a deschis prima fundatie de caritate, Open Society Fund, in 1979, cand averea personala se ridica la 25 de milioane de dolari. Prima oara si-a dorit sa promoveze democratia si economia de piata in Europa de Est.

Soros finanteaza acum o retea de fundatii care opereaza in 70 de tari, din SUA pana in Africa de Sud sau Haiti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bani, #fond hedging, #george soros, #miliardar, #speculator, #retragere soros , #stiri George Soros