Soros: Nu lasati defectele euro sa distruga sistemul financiar

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 17:49
2716 citiri

Miliardarul George Soros, alaturi de 95 de economisti, au cerut liderilor europeni, miercuri, intr-o scrisoare deschisa, crearea unei trezorerii a zonei euro pentru a evita raspandirea crizei in regiune. "Euro poate fi savat doar in cazul in care cele 17 tari care au adoptat moneda europeana fac un front comun", sustine Soros in scrisoare.

In cadrul scrisorii deschise, publicata in Financial Times, "europenii ingrijorati" au recunoscut ca "euro nu este deloc perfect". Cu toate acestia, ei subliniaza necesitatea ca liderii zonei euro sa rezolve problemele inainte ca acestea sa submineze si chiar sa distruga intregul sistem financiar global.

Criza din zona euro a provocat un dezastru in sectorul bancar european, culminand cu falimentele unor banci care se conruntau cu probleme de lichiditati, scrie CNBC.

In acceasi scrisoare, Soros le impune cancelarului german Angela Merkel si presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, sa anunte planurile de recapitalizare a bancilor europene, pentru a evita o criza bancara de proportii.

Semnatarii scrisorii cer guvernelor sa recunoasca nevoia unui acord legal care sa "stabileasca o trezorerie comuna care sa adune fonduri pentru zona euro si sa asigure aderarea statelor membre la disciplina fiscala".

Incercarile zonei euro de a forta crearea unei politici monetare comune fara sa existe o trezorerie comuna au fost aspru criticate, insa multi din membrii statelor UE se tem totusi ca o trezorerie comuna ar putea afecta suveranitatea lor.

In cadrul scrisorii se cere o supraveghere comuna mai intensa, o reglementare mai atenta, dar si asigurarea depozitelor in cadrul zonei euro. In plus, se cere "o strategie care sa produca o convergenta economica, in acelasi timp cu o crestere considerabila, intrucat problema datoriilor nu poate fi rezolvata fara sa existe o crestere".

Pana la stabilirea unui astfel de acord, "tarile din zona euro ar trebui sa permita Fondului European de Stabilitate Financiara si Bancii Centrale Europene sa coopereze pentru a tine criza sub control".

"Aceste institutii ar putea mai apoi sa garanteze si eventual sa recapitalizeze sistemul bancar, dar si sa permita tarilor aflate in stramtorare sa isi refinanteze datoriile, in limitele stabilite, la costuri aproape zero. Tot ce ar trebui sa faca ar fi sa emita certificate de trezorerie care pot fi decontate de BCE", se mai arata in scrisoare.

Cel mai important, dupa parerea specialistilor, este ca aceasta criza din zona euro are nevoie de o solutie europeana: "Cautarea de solutii la nivel national nu poate sa duca decat la o eventuala autodizolvare", sustine Soros in scrisoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#george soros, # criza zona euro, # euro defecte, # distrugere sistem financiar , #stiri George Soros