Soros: Planurile Germaniei de reducere a cheltuielilor reprezinta un pericol pentru Europa

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 13:16
1502 citiri
Soros: Planurile Germaniei de reducere a cheltuielilor reprezinta un pericol pentru Europa

Planurile de economii ale Germaniei pentru reducerea deficitului bugetar risca sa "distruga proiectul european", iar destramarea zonei nu poate fi exclusa, a declarat miercuri miliardarul George Soros, intr-un interviu acordat saptamanalului german Die Zeit, preluat de Reuters si citat de Mediafax.

"Politica germana reprezinta un pericol pentru Europa, ar putea distruge proiectul european", a aratat reputatul investitor.

Soros a adaugat ca nu poate "exclude colapsul euro".

"Daca germanii nu-si schimba politica, iesirea lor din uniunea monetara ar fi benefica pentru restul Europei", a spus el.

Cancelarul german, Angela Merkel, a prezentat la inceputul lunii iunie planuri pentru reducerea cheltuielilor publice cu 80 miliarde euro in urmatorii patru ani, cu scopul de a scadea deficitul structural al Germaniei sub limitele reglementate de UE pana in 2013.

"Acum, germanii isi trag vecinii spre deflatie, care ameninta sa provoace o faza lunga de stagnare.

Si asta conduce la nationalism, probleme sociale si xenofobie. Democratia insasi ar putea fi amenintata.

Germania este izolata global (...) De ce nu permit cresterea salariilor? Asta ar ajuta alte state din UE sa se ridice de jos", comenteaza Soros.

Merkel a aparat luni planurile bugetare, dupa ce presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a promovat ideea "rabdarii" in privinta reducerii cheltuielilor bugetare.

Un inalt oficial german a declarat marti ca Berlinul nu se asteapta la presiuni pentru noi masuri de stimulare economica din partea altor state care vor fi prezente in acest weekend la summit-ul G20 din Toronto. 

#soros, # planuri, # germania, # cheltuieli, # europa , #stiri George Soros