Soros: urmatorul guvern britanic sa se gandeasca la devalorizarea lirei sterline

Sambata, 10 Aprilie 2010, ora 12:54
1517 citiri
Soros: urmatorul guvern britanic sa se gandeasca la devalorizarea lirei sterline

Celebrul investitor George Soros considera ca urmatorul guvern al Marii Britanii, care va fi format dupa alegerile din 6 mai, ar trebui sa decida daca va permite o devalorizare suplimentara a lirei sterline, pentru a reechilibra si sustine revenirea economica, scrie Bloomberg, citat de Newsin.

Marea Britanie are "mult spatiu pentru a se folosi de ajustari ale cursului de schimb ca un mod de a ajusta economia" in comparatie cu alte state care utilizeaza moneda unica, a explicat Soros in cadrul unui interviu.

"Aceasta este o intrebare la care trebuie sa raspunda urmatorul guvern. El are o serie de optiuni, deprecierea monedei fiind una dintre acestea", apreciaza investitorul.

Lira sterlina a pierdut 25% din 2007, ceea ce a facut ca bunurile de export sa fie mai ieftine in strainatate. Factorii de decizie de la Banca Angliei mizeaza pe slabiciunea lirei pentru a sustine revenirea si stabilizarea economiei, intr-un moment in care natiunea se confrunta cu un deficit bugetar record.

"Intrebarea acum este, daca reduci deficitul bugetar si te imprumuti mai putin, poti sa mentii rata de schimb si sa cresti ratele dobanzilor", a spus Soros, care a adpugat ca "Marea Britanie are posibilitatea de a permite o ajustare a cursului de schimb, deoarece a ramas in afara zonei euro".

Soros a devenit celebru in 1992, cand se zice ca a facut 1 miliard de dolari in urma unui pariu impotriva lirei sterline.

In ianurie 2009, luna in care lira a atins un minim de 1,3506 dolari/lira, Soros a recunoscut ca are pozitii impotriva lirei (paria pe depreciere - n.r.), desi "raportul risc-castig nu mai era clar" dupa ce cursul a coborat sub 1,40 dolari/lira.

La inchiderea sesiunii de vineri de la Londra, lira sterlina se tranzactiona la 1,5367 dolari/lira. 

#soros, #marea britanie, #lira sterlina, #curs valutar, #zona euro , #stiri George Soros