Conducerea ASF ar putea avea imunitate penala si civila. Proiectul cu noi privilegii si cheltuieli decontate, pe ordinea de zi a Senatului

Luni, 22 Februarie 2021, ora 16:35
758 citiri
Conducerea ASF ar putea avea imunitate penala si civila. Proiectul cu noi privilegii si cheltuieli decontate, pe ordinea de zi a Senatului
Fotolii din Parlament FOTO Hepta

Senatul are pe ordinea de zi a plenului de luni, 22 februarie, in calitate de camera decizionala, proiectul de lege initiat de catre deputatul PNL Florin Roman care prevede modificarea ordonantei de urgenta a Guvernului 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Initiativa legislativa ar oferi imunitate penala si civila conducerii ASF si ar introduce noi beneficii pentru cei care nu domiciliaza in Capitala prin decontarea cheltuielilor cu locuinta de serviciu, cazare, diurna si transport.

Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare introducerea unor prevederi care sa asigure protectia persoanelor cu atributii in supravegherea si controlul entitatilor reglementate, impotriva eventualelor hartuiri in justitie.

Totodata, vizeaza protejarea confidentialitatii informatiilor obtinute de catre angajati Autoritatii de Supraveghere Financiara (A.S.F.) in exercitarea atributiilor, clarificarea unor notiuni specifice si restructurarea capitolului privind sanctiunile, pentru o mai clara reglementare a actiunilor de control supraveghere exercitate de autoritate.

Se doreste crearea cadrului legal pentru stabilirea unui regim sanctionatoriu pentru entitatle care nu respecta masurile impuse de autoritati.

Proiect adoptat in 2020

Proiectul de lege a fost adoptat pe 13 octombrie 2020 de catre Camera Deputatilor.

Actualul ministru al Economiei Cladiu Nasui i-a reprosat atunci lui Florin Roman ca doreste, prin aceasta propunere legislativa, sa introduca privilegii pentru membrii Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara, care deja au salarii de peste 10.000 euro pe luna, si anume introducerea unor diurne si "decontarea cheltuielilor pentru politrucii care nu au domiciliul in Bucuresti".

"Membrii Consiliului ASF care nu au domiciliul in Bucuresti beneficiaza de decontarea cheltuielilor cu locuinta de serviciu, cazarea, diurna si transport, in conditiile stabilite prin lege si prin reglementarile proprii", arata un nou alineat introdus prin proiectul de lege.

Si fosta senatoare Ramona Dinu a anuntat, pe 21 octombrie 2020, ca a anuntat ca USR se opune ferm proiectului de lege care modifica OUG 93/2012 privind iinfiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (AS) depusa de liderul deputatilor PNL Florin Roman, care va fi dezbatuta miercuri in Comisia de buget, finante a Senatului.

Privilegii pentru consiliul ASF

"USR considera propunerile venite ...citeste mai departe despre "Conducerea ASF ar putea avea imunitate penala si civila. Proiectul cu noi privilegii si cheltuieli decontate, pe ordinea de zi a Senatului" pe Ziare.com

#Senat, #proiect de lege, #imunitate, #penal, #civil, #asf , #Stiri Guvern