Cum se traduce mărirea salariului minim pentru cei mai înalți politicieni din stat

Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 03:25
755 citiri
Cum se traduce mărirea salariului minim pentru cei mai înalți politicieni din stat
Parlamentarii vor fi printre principalii beneficiaria ai creșterii salariului minim brut FOTO Ziare.com

Potrivit unei hotărâri de Guvern lăsată în dezbatere publică de Ministerul Muncii, salariul minim brut urmează să crească de la 1 ianuarie 2023 la 3.000 de lei. Majorarea atrage după sine și un salt asupra veniturilor politicienilor, care au salariile calculate după un coeficient raportat la salariul minim.

„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.000 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de Guvern, ceea ce reprezintă o creștere de 17,6%, față de luna decembrie 2022”, arată în hotărârea de guvern transmisă de ministerul Muncii condus de către Marius Budăi.

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.550 lei lunar pentru anul 2022, iar în 2021 a fost de 2.300 de lei.

În ciuda celor câteva sute de lei care vor intra în buzunarele românilor cu venituri mici, adevăratele beneficii vor fi resimțite de către politicieni. De exemplu, Klaus Iohannis a avut un venit lunar de 25.960 de lei în 2021, care urmează să crească la 36.000 de lei la 1 ianuarie 2023 datorită noii legi.

Potrivit anexei IX a Legii salarizării în sectorul public, indemnizațiile demnitarilor sunt stabilite pe baza unor coeficienți, iar aceștia sunt înmulțiți cu salariul minim. Președintele României se bucură de cel mai mare coeficient, 12, însemnând că indemnizația sa brută va reprezenta salariul minim brut x 12. Șeful statului este urmat de primul-ministru și de președinții Camerei Deputaților și Senatului pentru care coeficientul este de 11,5.

Explozie de beneficii pentru parlamentari

La sfârșitul anului 2019, guvernul Orban a încercat să taie din veniturile parlamentarilor după ce a decuplat indemnizațiile demnitarilor de salariul minim brut. Mai exact, Executivul a hotărât atunci ca indemnizațiile demnitarilor să fie calculate în funcție de salariul minim din 2019 de 2.080 de lei, și nu în funcție de noul salariul minim de 2.230 de lei care urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Decizia a fost reînnoită de către guvernele Cîțu și Ciucă în 2021 respectiv 2022, dar a fost dată peste cap în septembrie 2022 de către UDMR. La acea dată, senatorii Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon au propus ca salariile demnitarilor și a primarilor să fie calculate pe baza salariului minim din 2022, adică de 2.550 de lei, față de ...citeste mai departe despre "Cum se traduce mărirea salariului minim pentru cei mai înalți politicieni din stat" pe Ziare.com

#salariul minim, #salarii politicieni, #salarii deputati, #salarii senatori, #ministerul muncii, #marius budai , #Stiri Guvern