Românilor, cât mai multe zile libere. Parlamentarii se întrec în proiecte legislative prin care să se acorde mai multe “vacanțe”

Luni, 31 Ianuarie 2022, ora 04:12
1524 citiri
Românilor, cât mai multe zile libere. Parlamentarii se întrec în proiecte legislative prin care să se acorde mai multe “vacanțe”
Românii ar putea beneficia în 2024 de cinci zile libere în plus FOTO Ziare.com

În Parlamentul României așteaptă la sertar mai multe proiecte legislative prin care românii ar beneficia de extra zile libere, plătite, independente de concediul de odihnă. Cele mai multe au fost inițiate de USR, iar una dintre ele este motivată de împodobirea bradului de Crăciun.

Inițiat de deputatul USR Lazăr Ion Marian, proiectul legislativ urmărește acordarea unei zile libere pentru români în Ajunul Crăciunului, invocând împodobirea bradului, împărțirea cadourilor sau pregătirea bucatelor pentru masă.

„Pentru români, Ajunul Crăciunului implică printre alte obiceiuri şi tradiţii: împodobirea bradului de Crăciun; împărţirea cadourilor de către Moş Crăciun; pregătirea bucatelor pentru masa din prima zi de Crăciun; primirea colindătorilor care vestesc Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos”, a notat Lazăr în expunerea de motive a proiectului.

Deputatul a mai explicat că numărul de sărbători legale din România este mai mic față de alte state membre ale Uniunii Europene, dând exemplu că în Codul Muncii este trecut ca sărbători legale în care nu se lucrează un număr de 15 zile, dintre care două dintre ele, prima zi de Pași și prima zi de Rusalii, cad mereu duminica.

Zi liberă pentru cei care votează

Într-un alt proiect, mai mulți senatori și deputați de la USR vor să crească prezența la vot prin oferirea unei zile libere de la stat pentru românii care votează, indiferent de tipurile de alegeri. În cazul alegerilor care au două tururi, angajații vor putea profita de ziua liberă doar dacă votează în ambele zile.

„Având în vedere că de o asemenea zi liberă beneficiază deja salariaţii implicaţi în procesul de votare, considerăm oportun ca şi salariaţii care se prezintă la vot să beneficieze de această zi liberă având în vedere faptul că, în cazul alegerilor locale şi parlamentare, este necesar ca cetăţenii să se prezinte la secţiile de votare unde sunt arondaţi sau cel puţin la o secţie de votare din judeţul de domiciliu, iar cetăţenii care aleg să opteze pentru votul prin corespondenţă trebuie să întreprindă anumite demersuri în vederea exprimării opţiunii de vot, printre care şi depunerea la un ghişeu poştal sau curier al corespondenţei de vot”, notează USR în proiectul legislativ.

Astfel, dacă proiectul ajunge la vot final și este aprobat, românii ar putea beneficia în 2024 de patru zile libere în plus ...citeste mai departe despre "Românilor, cât mai multe zile libere. Parlamentarii se întrec în proiecte legislative prin care să se acorde mai multe “vacanțe”" pe Ziare.com

#zile libere romani, #proiecte legislative, #USR, #initiative legislative, #proiect zile libere , #Stiri Guvern