Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Guvern > Stiri Guvern
A   A   A

Partidele cheltuie munți de bani pe presă și propagandă și au probleme majore de transparență RAPORT

Partidele cheltuie munți de bani pe presă și propagandă și au probleme majore de transparență RAPORT
Cel mai mulți bani din subvenție iau primit PNL și PSD FOTO Hepta
Un raport publicat de ExpertForum cu privire la finanțarea partidelor politice în anul 2021 a dezvăluit cum banii de la stat reprezintă principala metodă de venit a partidelor politice, care investesc în continuare sume uriașe în presă și propagandă.
Anul trecut, cea mai mare subvenție a încasat-o PSD, respectiv 91 de milioane de lei, o bună parte din acești bani mergând însă către presă și propagandă. Social-democrații nu au oferit niciun detaliu cu privire destinațiile concrete ale sumelor.

O altă sursă de venit a partidelor o reprezintă cotizațiile membrilor. Conform raportului, PNL a adunat cele mai multe cotizații, adică 10 milioane de lei, membrii formațiunii plătind sume cuprinse între 1 leu și 56.250 de lei.

Sute de partide au fost amendate

Expert Forum mai arată că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a aplicat anul trecut zeci de amenzi în cuantum de 50.000 de lei, respectiv 15.000 de lei, cea mai mare fiind dată Partidului Forța Național (80.000 lei), urmată de câte 65.000 lei pentru PNL și PNȚCD.

Prezent la dezbaterea EFOR, Constantin Rada, şeful Departamentului de control al finanţării partidelor din cadrul AEP a dezvăluit că instituția a aplicat în cele mai multe cazuri amenda maximă posibilă pentru partide. Totodată, din datele privind amenzile date de către AEP reiese că PSD, USR, ALDE și PNL au încălcat prevederile legale care interzic folosirea veniturilor din subvenții în alte scopuri decât cele stabilite prin lege, însă nu este specificată natura acestor încălcări.

Ce partid cere cea mai mare cotizație

Conform datelor din raport, partidele au colectat în total, din cotizații, 29 de milioane de lei. Cei mai mulți bani au mers către PNL (10 milioane de lei), respectiv PSD (7,8 milioane de lei).

Sumele plătite pentru cotizații sunt diverse și diferă în funcție de statutul persoanei. În cele mai multe cazuri este posibil ca partidele politice nici să nu insiste prea mult cu membrii obișnuiți, fără funcții, ci mai degrabă cu cei cu funcții de conducere, care pot contribui cu sume mai mari. Sumele pe care le plătesc membrii de partid nu sunt publice, iar deciziile forurilor superioare ale partidelor politice nu sunt nici ele disponibile.

La PNL cea mai mică cotizație a fost un leu, iar cea mai mare de 56.250 de lei, plătită de fostul președinte al partidului, Florin Cîțu. George Simion, președintele AUR a plătit ...citeste mai departe despre "Partidele cheltuie munți de bani pe presă și propagandă și au probleme majore de transparență RAPORT" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Joi, 23 Iunie 2022, ora 14:19

 Articol citit de 335 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor