Cele mai importante momente politice care au schimbat soarta Romaniei in 2020. "Greii" au iesit din prim-plan

Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 00:04
695 citiri

Anul 2020 a fost un an electoral cu doua scrutinuri de alegere, la diferenta de doua luni distanta, cu o campanie electorala atipica, desfasurata in conditie de restrictie si cu multe divergente politice. In plina criza sanitara, Romania a schimbat intr-un an trei prim-ministrii si trei ministrii ai Sanatatii, in timp ce un alt fost ministru al Sanatatii a fost acuzat de DNA pentru fapte de coruptie.

Un nou partid politic a aparut pe scena politica, in timp ce o parte din "greii" politicii au trecut intr-un colt de umbra.

Ziare.com va prezinta retrospectiva anului 2020 in politica si toate schimbarile majore care au influentat soarta romanilor:

PSD a demis Guvernul Orban, apoi l-a pus din nou in functie

In luna ianuarie Guvernul Orban si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului pe proiectul legii alegerilor primarilor in doua tururi de scrutin. Ca urmare, PSD a depus motiunea de cenzura intitulata "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democratiei romanesti". Motiunea de cenzura initiata de PSD si UDMR a trecut de votul Parlamentului cu sprijinul lui Victor Ponta, cel care cu cateva luni inainte a contribuit la demiterea Guvernului Dancila.

Aceasta a fost cea de-a cincea motiune de cenzura adoptata de Parlamentul Romaniei.

Dupa motiune, presedintele Klaus Iohannis l-a propune din nou pe liderul PNL, Ludovic Orban, pentru functia de prim-ministru.

Guvernul Orban 2 a trecut de votul Parlamentului dupa o procedura inedita. Voturile PSD au fost decisive pentru investirea guvernului, dupa ce multi parlamentari liberali nu au fost prezenti din cauza ca s-au aflat in autoizolare, dupa ce au avut contact cu senatorul Vergil Chitac, confirmat cu coronavirus.

Presedintele Klaus Iohannis anunta ca Romania va intra in stare de urgenta incepand din data de 16 martie

Presedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenta pe teritoriul Romaniei pe 16 martie, pentru 30 de zile, ulterior ea fiind prelungita, pe 14 aprilie, pentru inca 30 de zile.

Instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei a venit la doar cateva zile dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii declarase pandemie de coronavirus.

In aceasta perioada au fost emise 12 ordonante militare si s-au dat peste 300.000 de sanctiuni pentru nerespectare acestora. Ulterior, toate amenzile au fost anulate.

Demisia lui Victor Costache

Victor Costache a demisionat din fruntea Ministerului Sanatatii, chiar in ziua in care s-a implinit o luna de la depistarea primului ...citeste mai departe despre "Cele mai importante momente politice care au schimbat soarta Romaniei in 2020. "Greii" au iesit din prim-plan" pe Ziare.com

#Ciolacu, #PSD, #Orban, #PNL, #USR, #citu, #barna, #aur, #George Simion , #Stiri Guvern