5 specificații esențiale pentru un calculator de gaming. Iată cum să alegi!

Vineri, 10 Decembrie 2021, ora 13:20
998 citiri
5 specificații esențiale pentru un calculator de gaming. Iată cum să alegi!
gaming FOTO: piqsels.com

Înainte de a porni un joc, verifică dacă PC-ul este adecvat pentru o experiență de calitate. În funcție de misiunea în care vrei să te aventurezi, vei avea nevoie de un sistem care îți ofere viteză, imagine bună și reacție rapidă. Calculatoarele pentru gaming sunt disponibile în multe forme și dimensiuni. Există sisteme cu dimensiuni mici, turnuri de dimensiuni medii dar și monoliți.

Un calculator pentru gaming este o investiție importantă, așa că este nevoie de multă informare înainte. Între placa grafică, procesor, RAM și spațiul de stocare trebuie să există o anumită legătură, iar pe lângă toate acestea mai sunt multe detalii pe care va trebui să le iei în considerare.

Un computer de gaming se diferențiază destul de ușor de unul pentru taskuri obișnuite. Atunci când vezi 2x Titan X într-o configurație SLI printr-un panou lateral transparent, cu siguranță este vorba despre un computer pentru gaming.

Sunt multe detalii importante pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îți dorești un computer din această categorie, dar noi vom discuta despre cele mai importante.

1. Placa grafică (GPu)

Cel mai important aspect care diferențiază computerele de gaming este placa grafică dedicată. Denumită și placa video sau GPU, această componentă este cea care oferă cel mai mare impuls în performanța jocurilor. Se recomandă plăci video de gaming de calitate, pentru care trebuie alocat un buget egal cu aproximativ o treime din prețul total al computerului.

2. RAM

Pentru un computer de gaming este nevoie de un minim 8 GB RAM. Memoria RAM este cea care oferă suport procesorului pentru a vedea informațiile necesare. În funcție de jocurile tale preferate, iată care este necesarul de memorie de care ai nevoie:

  • Fortnite - 8GB minim, recomandat 16 GB
  • Doom Eternal - 8GB minim, 8 GB recomandat
  • Destiny 2 — 6GB minim, 8 GB recomandat
  • PUBG — 8GB minim, 16 GB recomandat
  • Overwatch — 4GB minim, 6 GB recomandat
  • Half-Life: Alyx — 12 GB

Având în vedere aceste informații, este evident că orice memorie care depășește cei 16 GB necesari, rămâne pur și simplu nefolosită. Din acest motiv, suma care este destinată achiziționării unei memorii mai mare de 16 GB poate fi utilizată mai degrabă pentru alte componente care chiar au un impact important asupra performanței calculatorului.

3. Procesorul

În timp ce placa video preia toate sarcinile grafice, procesorul (CPU) controlează lumea jocului. Cel mai slab procesor pe care te poți baza pentru gaming este Intel Core i5. Deși procesorul este important, placa video rămâne totuși componenta care influențează cel mai mult experiența de joc.

4. Hard diskul

Se poate să ai cel mai bun monitor de gaming, un mouse și tastatură speciale, poate un pad de gaming supradimensionat, dar nimic din toate acestea nu te vor ajuta dacă nu ai destul spațiu pentru a instala jocul. Hard disk-ul este cel care permite stocarea jocurilor, dar și cel care optimizează timpul de încărcare. Dacă ai de ales între un SSD și un HDD, trebuie să știi că nu există un răspuns corect. Un SSD este mult mai rapid și oferă performanțe semnificativ mai bune atunci când este vorba despre gaming. Pe de altă parte, HDD-urile au o durată de viață mai lungă și sunt mult mai rentabile dacă vine vorba de soluții de stocare de mare volum.

5. Placa de bază

Este una dintre cele mai importante componente ale computerului de gaming. Ea determina ce procesoare poate utiliza calculatorul tău, precum și care este numărul maxim de porturi USB.

Jocurile evoluează în permanență, la fel și tehnologia IT. Efectele audio și video devin mai sofisticate pe zi ce trece, iar asta înseamnă că și computerul tău trebuie să aibă componentele potrivite, astfel încât să te poți bucura orice joc nou lansat pe piață.

#gaming, #calculator de gaming , #Calculatoare