Joburi vanate de roboti: Esti in pericol sa ramai somer?

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 16:09
3180 citiri
Joburi vanate de roboti: Esti in pericol sa ramai somer?
Foto: Wikimedia

Vrem nu vrem, robotii acapareaza din ce in ce mai mult teren pe piata muncii si nu peste mult timp unii dintre noi vor fi inlocuiti la munca de masinariile inteligente.

Dezbaterea privind eliminarea angajatilor umani de catre roboti nu mai este una purtata doar in mediul academic, iar avertismentul analistilor devine unul foarte serios, arata postul britanic BBC.

Inlocuire masiva

Expertii Boston Consulting Group cred ca, in cel mult un deceniu, un sfert din meseriile practicate acum de oameni vor fi efectuate de programe software inteligente sau de roboti.

Un alt studiu efectuat de cercetatorii Universitatii Oxford estimeaza ca, in maxim 20 de ani, 35% din slujbele existente in prezent in Marea Britanie vor fi total automatizate.

In principiu, angajatii din birouri care efectueaza munci repetitive, cum ar fi conceperea unor rapoarte sau crearea unor tabele descriptive vor fi cu siguranta printre primii eliminati, dar sunt semne ca invazia robotilor nu se va opri aici.

Soferii de taxi ar putea fi alte victime ale viitorului ultra-tehnologic. Breasla este deja supusa unei invazii a concurentei conectate la aplicatia Uber, dar compania aflata in spatele aplicatiei cauta deja alte solutii pentru aceste servicii.

La fel ca si Google si ca unii constructori auto, Uber investeste masiv in proiectele vizand dezvoltarea unei masini autonome.

Dupa cum explica chiar directorul executive Travis Kalanick, "serviciul ar fi mult mai ieftin daca nu ar trebui sa platesti pentru existenta unui sofer in masina".

In cateva luni, un experiment cu taxiuri fara sofer va fi pus in practica pe strazile oraselului Milton Keynes din Anglia, cursele urmand a fi efectuate doar in interiorul localitatii.

La Londra, guvernul Marii Britanii pregateste modificari ale legislatiei rutiere pentru a include in categoriile de vehicule de pe autostrazi si masinile autonome.

Siguri pe ei

Pentru moment insa, taximetristii britanici par siguri pe ei in fata amenintarii ce se zareste la orizont.

Steve McNamara, presedintele Asociatiei Taximetristilor licentiati sustine ca niciun coleg de-al sau nu are de ce sa se teama de aparitia automobilelor autonome.

"Vehiculele autonome vor avea nevoie de o serie de modificari legislative inainte de a putea opera pe drumurile din Regatul Unit.

Tehnologia este inca la inceput si nu a fost testata in medii urbane aglomerate, asa ca multi ani de acum incolo nu va reprezenta o amenintare. In realitate, sunt destule dubii daca vehiculele fara sofer vor putea circula alaturi de cele conventionale", spune McNamara.

Muncitori din uzine

In China, lucratorii de astazi din uzinele construiesc de zor roboti care sa ii inlocuiasca la munca. O prima fabrica aproape complet automatizata este pe punctul de a fi deschisa in centrul industrial Dongguan.

Fabrica din Dongguan apartine grupului Sehnzhen Evenwin Precision Technology si are ca scop reducerea personalului uman, 1.800 de persoane, in proportie de 90%, a precizat presedintele companiei, Chen Zingui.

Ambitiile Chinei in dezvoltarea robotilor care sa opereze diverse activitati in sectorul industrial merg chiar mult mai departe.

In ultimele 12 luni, 505 fabrici din Dongguan au investit echivalentul a 585 de milioane de euro in roboti, cu scopul de a inlocui 30.000 de angajati umani, conform datelor prezentate de Biroul de Informatii in Tehnologie si Economie din orasul chinez.

Foxconn, una dintre companiile implicate in asamblarea iPhone-urilor Apple planuieste de asemenea sa creeze o armata de roboti, chiar daca aceasta va vi introdusa treptat in halele uzinei.

Conform planurilor de dezvoltare ale companiei, aproximativ 30% din personalul uman va fi inlocuit de roboti pana in 2020.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata muncii, #munca roboti, #inlocuire personal, #somaj, #tehnologie roboti , #Tehnologie