Piata laptopurilor este in scadere, dar nu in pericol de disparitie

Joi, 03 Iulie 2014, ora 14:08
1973 citiri
Piata laptopurilor este in scadere, dar nu in pericol de disparitie

Dezvoltarea rapida a dispozitivelor mobile, a generat o schimbare radicala in comportamentul consumatorului de laptopuri. Marea majoritate a utilizatorilor de laptopuri sau desktopuri s-au regasit in alternativele mobile si au renuntat treptat la dispozitivele traditionale.

Avantajele noilor dispozitive de pe piata au fost, in primul rand mobilitatea, dupa care s-au remarcat prin conectivitate si aplicatii usor de utilizat care au substituit destul de repede o mare parte din functiile uzuale ale dispozitivelor traditionale.

Tendinta de scadere a pietei pentru laptopuri se va mentine pana si in urmatoarea perioada.

Conform previziunilor realizate de catre IDG, o agentie specializata in analize de piata, laptopurile vor pierde constant teren, in favoarea smartphone-urilor. Totusi cea mai mare "amenintare", hibrizii, nu vor castiga in popularitate, chiar daca vin cu optiuni hardware si software performante.

Aceasta scadere a pietei laptopurilor este un motiv real de ingrijorare, din perspectiva performantei vanzarilor companiilor specializate din domeniu care trebuie sa gaseasca alternative pentru a contracara acest fenomen.

O abordare posibila ar putea fi renuntarea la productia de dispozitive pentru utilizatorul general si orientarea catre utilizatorul profesional. Cel din urma va ramane inca mult timp fidel laptopului sau. Nu va renunta la functiile acestuia in favoarea dispozitivelor mobile. Chiar daca foloseste aceste dispozitive, utilizatorul profesional are intotdeauna ca baza a operatiunilor sale, laptopul.

Conform aceleiasi agentii, IDG, utilizatorul general se va orienta catre dispozitive mobile ieftine care vor acapara cea mai mare parte a pietei.

Astfel, pana in 2018, 43,3% din piata dispozitivelor inteligente va fi acaparata de cele cu preturi de sub 100 de dolari. Aceste dispozitive se vor mula pe nevoile de baza ale utilizatorului, respectiv asigurarea unei conexiuni fiabile la internet si rularea unor aplicatii simple de comunicare si de navigare pe internet.

"Utilizatorul general se indeparteaza din ce in ce mai mult de laptop care primeste un statutul din ce in ce mai pronuntat de unealta de lucru, indepartandu-se de utilitatea pentru divertisment. Aceasta tendinta se reflecta din ce in ce mai clar si in vanzarile de componente pentru laptop prin cresterea cererii pentru componente performante, cum ar fi bateriile cu 12 celule sau unitatile de stocare SSD.

Clientii care fac astfel de comenzi, sunt de obicei, companii, care investesc in permanenta in actualizarea performantelor echipamentelor de care depinde activitatea lor zilnica", spune Bogdan Voinea, Director de marketing Laptop-direct.ro, magazinul online specializat pe segmentul de componente pentru laptopuri cu cea mai mare crestere inregistrata in ultimii doi ani pe aceasta nisa.

Laptopul devine o unealta profesionala, care vizeaza un grup restrans de utilizatori, in timp ce functiile sale de baza sunt preluate de tablete, smartphone-uri si dispozitivele hibrid.

#piata laptopuri, #scadere vanzari laptopuri, #previziuni piata laptopuri , #Laptopuri