Razboiul satelitilor: Cursa inarmarii dintre SUA, China si Rusia se muta din nou in spatiu

Miercuri, 30 Martie 2016, ora 13:25
4640 citiri
Razboiul satelitilor: Cursa inarmarii dintre SUA, China si Rusia se muta din nou in spatiu
Foto: Pixabay

Statele Unite reusesc inca sa tina cu dintii de titlul "cea mai importanta putere spatiala a lumii, din punct de vedere militar", dar China si Rusia vin tare din urma, pentru a revendica aceasta pozitie, iar asta ii pune pe jar pe americani.

Departamentul american al Apararii are deja un buget de investitii in domeniul spatial de peste 2 miliarde de dolari, dar ar vrea sa-si mentina suprematia si prin implicarea unor noi forte in domeniu, asa cum ar fi industria hi-tech din Silicon Valley, arata Forbes.

Implicatii pe termen lung

Modul in care guvernul american bate la usa companiilor din Silicon Valley este ceva mai discret, dar poate avea implicatii pe termen lung in a asigura un avantaj important in fata rivalilor chinezi si rusi.

Washingtonul se arata interesat de potentialul pietei emergente de servicii comerciale spatiale, in special de satelitii de mici dimensiuni, capabili sa prelucreze si sa retransmita o cantitate impresionanta de date.

Programul intitulat Initiativa de Inovare in Aparare intentioneaza tocmai sa asigure puntea de legatura intre aceasta industrie si proiectele Departamentului de Aparare al SUA.

Nu este vorba doar de impunerea unui control asupra cercetarilor si proiectelor cu impact strategic ale companiilor private, ci mai mult un mod de a impulsiona activitatea acestora, cu conditia ca armata sa aiba acces cat mai rapid la noile tehnologii spatiale din sectorul comercial.

Vecini cu Google

Sigur, abordarea guvernului federal naste diverse reactii in randul companiilor americane. Unele, precum Apple, se arata mai ezitante, altele, cum ar fi Google, manifesta ceva mai multa deschidere.

In august 2015, Pentagonul a creat Unitatea de Inovatii Experimentale in Aparare (DIUx), un birou a carui sarcina este sa creeze punti de cooperare intre companiile private din Silicon Valley si armata SUA.

DIUx are ca sarcina precisa intarirea si crearea unor noi relatii intre acestea si industria de Aparare a SUA, dar si descoperirea unor noi tehnologii cu potential in sectorul militar.

Spre deosdebire de In-Q-Tel, o alta firma creata de guvernul american, DIUx nu se prezinta sub forma unui fond de investitii guvernamental dedicat finantarii unor noi produse cu rol semnificativ in programele defensive ale Washingtonului.

In-Q-Tel, spre exemplu, are meritul de a fi investit in Keyhole, compania care a dezvoltat tehnologia aflata la baza sistemului Google Earth.

Birourile DIUx sunt amplasate in imediata vecinatate a micii localitati Mountain View, unde se afla si sediul Google, ceea ce reprezinta un punct de pornire in dezvoltarea unei relatii mai stranse intre cei doi vecini.

De altfel, Planet Ventures, o subsidiara a Google a inchiriat in noiembrie 2014 aerodromul Moffett al NASA pentru o perioada de 60 de ani in schimbul unei sume de 1,16 miliarde dolari, fapt care demonstreaza o relatie buna intre gigantul IT si guvernul american.

2014 a fost si anul in care Google a cumparat Skybox Imaging, compania care a realizat prima filmare de inalta rezolutie HD din spatiu.

Rebotezata Terra Bella, firma a atras atentia tuturor jucatorilor de pe piata prin proiectul realizarii unei retele de sateliti de mici dimensiuni combinat cu programe de inteligenta artificiala si de analiza a bazelor de date, realizand jonctiunea dintre fluxurile de informatii geospatiale si cele din reteaua Internet.

Terra Bella este extrem de importanta atat pentru actorii comerciali din piata, cat si pentru segmentul de Aparare, promitand oferirea unor atuuri cu impact comercial, cat si in sfera securitatii nationale.

Dezvoltare acestor proiecte a devenit un punct de interes pentru oficialii din cadrul Departamentului de Aparare, care tin sub lupa mai multi producatori de sateliti comerciali de mici dimensiuni.

Insa, interesul lor este departe de a fi singular, Moscova si Beijingul procedand in acelasi fel cu firme din Rusia si China sau din alte tari.

Pentru moment, nimeni nu poate spune unde se va indrepta tehnologia care combina capacitatea satelitilor de a prelucra baze masive de date, dar cu siguranta va remodela multe domenii de activitate.

O demonstreaza chiar schimbarea de strategie in domeniul securitatii spatiale facuta de marile puteri militare ale lumii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#strategii securitate SUA, #tehnologii noi Silicon Valley, #securitate spatiala, #program aparare SUA , #Tehnologie