Recuperarea datelor sterse de pe HDD: Sapte mituri periculoase

Luni, 28 Mai 2012, ora 18:18
3922 citiri
Recuperarea datelor sterse de pe HDD: Sapte mituri periculoase

Pierderea sau defectarea unui calculator, stick sau HDD poate da multe batai de cap din cauza informatiilor pe care le contin aceste mijloace de stocare.

Fie ca este vorba despre email-uri, liste de clienti, documente, prezentari, poze, video sau agende telefonice, pierderea unor astfel de date poate crea prejudicii serioase unei afaceri.

Asadar, specialistii in recuperarea de date ii sfatuiesc pe cei care se intampina astfel de probleme sa nu se bazeze pe sfaturile gasite pe internet, doarece, de cele mai multe ori, ele agraveaza situatia.

Iata care sunt sapte mituri legate de recuperarea de date, pe care specialistii de la Bit Data Recovery va recomanda sa nu le urmati:

1. Mitul schimbarii platanelor

Este unul dintre cele mai circulate mituri pe internet. Se crede ca daca un hard scoate sunete, adica este defect mecanic, schimbarea platanelor rezolva problema. Metoda raspandita pe internet ar fi gasirea unui hard disk functional identic cu cel defect si schimbarea platanelor de pe hardul defect pe hardul bun.

Cu toate acestea, in 90% din cazuri, mutarea plantanelor nu este necesara, in timp ce desfacerea hardurilor intr-un mediu neprotejat conduce cu siguranta la pierderea definitiva a datelor.

2. Mitul schimbarii partii electrice a hardului

Foarte multi cred ca in momentul in care un HDD nu mai functioneaza, in mod sigur problema provine de la partea electrica a hardului, insa schimbarea partii electrice poate conduce la deteriorarea hardului, daca nu este efectuata de un profesionist.

Astfel, Uitlizarea unui PCB necorespunzator poate duce la deteriorari in zona de FIRMWARE sau chiar la deteriorari ale capetelor de citire.

3. Si noi facem recuperare de date...

Tot mai multe firme sau persoane specializate in domeniul IT se ocupa, pe langa serviciile de baza, si de recuperare de date, insa competentele si dotarile nu se compara de cele mai multe ori cu cele ale unui centru specializat in recuperare de date.

4. Garantam recuperarea datelor indiferent de situatie

Nimeni nu poate garanta 100% recuperarea datelor de pe nici un mediu de stocare existent. Realitatea este ca datele se pot recupera in aproximativ 80 - 90% din cazuri si exista cazuri in care recuperarea datelor este imposibila. Spre exemplu daca un hard extern a fost scapat de pe birou si era in functiune in timpul cazaturii, exista o probabilitate de peste 70% sa se fi produs deteriorari majore de suprafata, mai pe intelesul tuturor zgarieturi pe platane.

In astfel de cazuri, in functie de gradul deteriorarilor, datele pot fi recuperate partial sau nu pot fi recuperate deloc. Recuperarea partiala a datelor poate reprezenta un procent de unu, pana la 99%. In mod sigur, un hard scapat produce deterioarari de suprafata de minim 1%. Pentru acest gen de caz este o certitudine ca recuperarea totala nu se poate realiza.

5. Mitul incalzirii sau dezghetarii fortate a Hard Disk-ului

Exista pe multe forumuri discutii despre harduri care nu mai functioneaza si recomandari conform carora se pot recupera datele daca pastrezi hardul in frigider sau daca il supraincalzesti o perioada de timp, insa toate componentele hardiscului sunt in mare parte metalice si racirea fortata poate produce o contractare a anumitor componente, in timp ce incalzirea fortata poate produce o dilatare.

Cert este ca aceste proceduri pot face mai mult rau decat bine pentru un HDD. In timpul racirii, hardiscul poate produce condens si astfel se pot produce deteriorari de suprafata la prima alimentare, iar daca se supraincalzeste un HDD, poate produce alterarea capetelor de citire care sunt un ansamblu extrem de sensibile.

6. Mi-am encriptat hardul si acum sunt in deplina siguranta, doar eu am acces la date

Orice HDD, odata encriptat, reduce sansele de recuperare cu minim 50%. Este adevarat ca ofera protectie fata de un eventual intrus care vrea sa acceseze datele respective, dar e posibil sa te protejeze atat de bine, incat sa pierzi accesul la propriile date. In general, este suficient un mic soc al hardului si informatia nu ma poate fi decriptata, deoarece se deterioreaza zona de decriptare. De asemenea, un virus poate sa stearga MBR-ul, unde de multe ori se afla informatia necesara pentru decriptarea datelor.

In general, este recomandat sa se faca copii de backup cu o anumita regularitate, spre exemplu la o luna.

7. Nu apelez la un centru de recuperare pentru ca tin la confidentialitatea datelor mele

In general, centrele specializate de recuperare de date semneaza pentru fiecare caz un acord care include clauza confidentialitatii. Datele, indiferent de situatie, raman confidentiale si accesibile doar posesorului de drept. Orice incercare de incalcare a clauzei atrage dupa sine sanctiuni grave, conform legii, in timp ce firmele IT sau prietenii nu garanteaza acest lucru.

#recuperare date HDD, #recuperare date sterse, #cum recuperez date sterse, #centru de recuperare date , #Hardware PC