Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Hardware > Tehnologie
A   A   A

Robotii lasa milioane de oameni fara locuri de munca. Vom fi platiti ca sa stam acasa?

Robotii lasa milioane de oameni fara locuri de munca. Vom fi platiti ca sa stam acasa?
Foto: Wikimedia
Milioane de locuri de munca din intreaga lume - si mai ales din tarile sarace - sunt puse in pericol de automatizarea industriilor, arata cel mai recent raport ONU.
Industriile auto si electronica din tari orientate spre export, asa cum sunt Mexicul si statele in curs de dezvoltare din Asia, au ajuns sa apeleze tot mai mult la solutii oferite de Inteligenta Artificiala (AI) decat la muncitori, relateaza postul american CNBC.

"Nivelul ocupatiilor care ar putea cunoaste o automatizare semnificativa este mai mare in tarile in curs de dezvoltare decat in cele dezvoltate, unde multe dintre aceste slujbe au disparut, iar aceasta priveste aproximativ doua treimi din locurile de munca", arata raportul.

Raportorii ONU cred ca, desi automatizarea aduce noi oportunitati pentru tarile in curs de dezvoltare, aceasta ar trebui taxata suplimentar pentru a preveni cresterea inegalitatii sociale.

Elon Musk, fondator al Solar City si Tesla, afirma la inceputul acestei saptamani ca nu este departe vremea in care guvernele vor plati muncitorii sa stea acasa pentru a face loc robotilor.

"Cred ca exista sansa sa ne trezim cu un salariu de baza universal sau ceva in acest gen datorita automatizarii. Va trebui sa ne dam seama cum ne vom putea integra intr-un viitor in care lumea va fi dominate de inteligenta artificiala", a explicat Musk.

Din 2013 si pana acum, conform datelor ONU, China a dominat topul statelor care au achizitionat cei mai multi roboti industriali, dar ar putea fi detronata anul acesta de Japonia.
Facebook ShareTweet
 Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 16:04
 Autor:  Marius Jianu

 Articol citit de 5995 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor