Christian Marmandiu, medicul cu afaceri pe axa Elvetia-Germania-Romania

Sambata, 16 Noiembrie 2013, ora 00:00
5158 citiri
Christian Marmandiu, medicul cu afaceri pe axa Elvetia-Germania-Romania

Medicul Christian Marmandiu a deschis cateva clinici stomatologice in Elvetia, Germania si recent, a pus bazele primei clinici elvetiene de stomatologie din Bucuresti. Cea mai noua afacere a sa a fost si o provocare, din cauza birocratiei, dar este convins ca tehnologia propusa de el va avea succes pe plaiurile mioritice.

Dr. Christian Marmandiu este detinatorul unui dublu doctorat in stiinte medicale si a unui masterat in implantologie. Fondator al doua clinici stomatologice, Swiss Ecodent din Bucuresti si Oekodent din Elvetia, acesta are o experienta de 25 de ani in domeniu si peste 15.000 de implanturi dentare inserate la pacienti din intrega lume.

Timp liber ii ramane foarte putin, pentru ca fiecare moment din zi este atent organizat. In plus, si el si familia sa locuieste "atat in Romania cat si in Elvetia", asa ca in fiecare luna petrece, in medie, 24 de ore in avion.

"Pasiunea in care investesc cel mai mult timp si energie este stomatologia. In putinul timp liber care ramane, am insa o lista de activitati pe care le fac cu foarte mare placere, printre care se numara timpul petrecut cu familia, gatitul, calatoriile, instrumentele muzicale si multe altele", spune medicul Christian Marmandiu, managerul Swiss Ecodent.

Spuneti-ne mai multe despre momentul in care ati ales sa transformati medicina in business. Cum v-ati hotarat sa faceti acest pas?

Stomatologia este mai mult decat o meserie pentru mine, este pasiune. La baza acestei pasiuni s-au acumulat multe ore de munca, mii de pacienti si peste 25 de ani de experienta in medicina stomatologica.

Toate acestea la un loc si timpul in care traim m-au determinat ca meseriei de nivel inalt pe care o practic sa ii dau si o fateta de business. De asemenea, practicarea unei meserii intr-un mediu antreprenorial, este implicit supusa regulilor de business.

Aveti o clinica in Germania si una in Elvetia. Ce v-a determinat sa deschideti, in urma cu doi ani, una si in Romania?

Intr-adevar, am avut o clinica si in Germania, cu multi ani in urma, dar in prezent coordonez activitatea celor doua clinici, din Elvetia si din Romania.

Dupa ce am studiat si profesat mult timp in strainatate, mi-am dorit sa revin acasa, in Romania si sa impartasesc cunostintele mele si aici.

Altfel spus, ceea ce m-a determinat sa vin in Romania a fost dragostea pentru tara si, totodata dorinta de a aplica si de a crea accesibilitate la tratamente de nivel inalt pentru pacientii romani in tara lor.

Din punct de vedere al businessului, cat de greu a fost sa deschideti aceasta clinica in Romania, in comparatie cu cele din Germania si Elvetia?

A fost mult mai greu decat in Elvetia din cauza birocratiei mai stufoase din Romania. In plus, piata de stomatologie se confrunta cu alte cateva dificultati printre care amintesc educatia sumara a pacientului cu privire la importanta sanatatii orale si concurenta cantitativa, inca neloiala a clinicilor si cabinetelor stomatologice.

Ati investit un milion de euro in clinica din Romania. Ati ajuns la break-even?

In primul an de la deschiderea clinicii stomatologice, ne-am axat pe reinvestirea veniturilor in noi echipamente medicale moderne, precum si pe antrenarea personalului pentru a asigura o activitate in clinica din Bucuresti, la standardul elvetian.

Am asigurat sesiuni de training a personalului din Romania, la clinica-mama din Elvetia. Acum putem spune ca am ajuns si la break-even.

Ce cifra de afaceri estimati pentru 2013 pentru clinica din Romania? Ce profituri anuale va aduce clinica din Romania?

Estimam realizarea unei cifre de afaceri cel putin la nivelul anului 2012, poate chiar mai buna.

Swiss Ecodent este singura clinica stomatologica din tara care utilizeaza anestezia generala in anumite situatii sau la cererea clientului. Cum procedeaza restul clinicilor? De unde provine aceasta perspectiva diferita?

Putem sa presupunem ca modul in care procedeaza celelalte clinici este inhalo-sedarea sau analgo-sedarea. Perspectiva diferita pe care noi o propunem provine din experienta de peste 25 de ani in afara Romaniei, timp in care am utilizat anestezia generala in cadrul interventiilor chirurgicale stomatologice, tehnica ce este la randul ei foarte practicata in strainatate. De asemenea, in strainatate si cerinta pacientilor este foarte mare pentru anestezie generala.

Aceasta pozitie unica pe care Swiss Ecodent o ocupa, fiind singura clinica din Romania care ofera pacientilor anestezia generala, se datoreaza si faptului ca trebuie sa existe o dotare particulara a clinicii, care presupune o investitie importanta in echipamente specifice, precum si personal pregatit corespunzator.

Ati afirmat ca doriti sa ramaneti in tara si sa puneti la dispozitia pacientilor romani servicii impecabile in materie de stomatologie si ca aceasta clinica este doar un inceput. Ce planuri aveti, in continuare?

Deja oferim pacientilor servicii medicale impecabile si tehnici medicale singulare in Romania. In continuare, ne-am propus sa intram si pe piata abonamentelor private cu o serie de pachete foarte avantajoase atat pentru angajator, cat si pentru angajati.

Prin pachetele nou introduse, ne-am propus sa oferim companiilor avantajul de a-si fideliza angajatii cu tratamente stomatologice la preturi accesibile si, totodata, sa incurajam romanii sa acceseze din timp si in scop preventiv serviciile stomatologice.

Ca planuri de viitor pe termen lung insa, in functie de evolutia acestei clinici vom analiza si alte perspective de extindere.

Unde locuiti, de fapt? Unde locuieste, mai exact, familia dumneavoastra?

Locuiesc atat in Elvetia cat si in Romania, la fel si familia mea.

Cum reusiti sa va impartiti intre Elvetia si Romania? Cat timp petreceti in avion?

Inca de cand am hotarat sa deschid aceasta clinica in Romania, am stiut ca fara o organizare riguroasa a programului nu voi putea face tot ce imi propun.

Asadar, am reusit sa imi stabilesc un program coerent atat in Elvetia cat si in Romania, pe care il respect mereu cu strictete.

Nu am calculat pana acum orele petrecute in avion, dar estimez ca, puse cap la cap, petrec echivalentul unei zile pe luna in avion.

Cat timp liber va ramane? Cum alegeti sa il petreceti?

Imi ramane foarte putin timp liber pentru viata particulara, dar ma bucur ca acest putin timp pot sa il petrec alaturi de familie, de cei dragi mie.

Ce pasiuni aveti si cat investiti in ele?

Pasiunea in care investesc cel mai mult timp si energie este stomatologia. In putinul timp liber care ramane, am insa o lista de activitati pe care le fac cu foarte mare placere, printre care se numara timpul petrecut cu familia, gatitul, calatoriile, instrumentele muzicale si multe altele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
Guvernanții lansează în consultare publică un proiect de hotărâre care vizează deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Beba Veche, în județul Timiș. Trecerea în Ungaria...
Euro 2024: echipe, grupe, stadioane - fotbal la superlativ!
Euro 2024: echipe, grupe, stadioane - fotbal la superlativ!
Cel mai important eveniment fotbalistic al anului este Campionatului European, mult așteptatul Euro 2024. Între 14 iunie și 14 iulie, Germania este gazdă pentru cele 24 de reprezentative...
#clinica stomatologicaa elvetiana, #business clinica stomatologica, #Dr Christian Marmandiu , #Afaceri in Romania