Cum poate ajuta IT-ul la administrarea resurselor umane

Joi, 12 Iulie 2012, ora 08:46
4709 citiri
Cum poate ajuta IT-ul la administrarea resurselor umane

Resursele umane joaca un rol cheie in dezvoltarea unei afaceri, astfel ca administrarea lor trebuie sa se faca intr-un mod cat mai eficient. Imbunatatirea activitatii cu resursele umane poate fi facuta printr-o serie de tehnici inovatoare, precum folosirea social media sau a unor sisteme care permit automatizarea muncii.

Multe companii folosesc procese invechite atunci cand se ocupa de resursele umane, impunandu-se o schimbare in acest domeniu, potrivit Mashable.

Probleme administrative pot fi rezolvate intr-un timp mai scurt

Exista o serie de procese care incetinesc activitatea unei companii: raspunsurile la email-uri, verificarea manuala a unor informatii si documentatia cu foi de calcul pentru a contoriza timpul de munca, concediile si consumul de materiale. Aceste activitati implica un timp de lucru de aproximativ sapte minute pentru fiecare persoana. Multiplicand acest lucru cu trei - angajat, manager si departamentul de resurse umane - rezulta 21 de minute pentru rezolvarea unei cereri.

Timpul pentru rezolvarea acestor probleme se poate scurta prin renuntarea la procesele manuale si implementarea unui sistem care calculeaza automat zilele libere pe care si le iau angajatii si scade numarul pasilor implicati de rezolvarea diverselor procese administrative.

Social media, un instrument util pentru angajarea personalului

Utilizarea social media ca instrument de recrutare a personalului este un proces mai rapid, mai ieftin si mult mai eficient comparativ cu metodele traditionale de angajare.

Companiile care se ocupa de recrutari percep intre 5% si 15% din salariul anual pentru a gasi un candidat la nivelul junior si pana la 30% pentru a prezenta un candidat in functie de conducere.

Utilizand social media, angajatorii folosesc canale multiple pentru a cauta candidati. Jurnalistii de la Mashable au aplicat aceasta metoda si, in sapte zile de la lansarea anuntului pentru un post nou, 95% dintre aplicatii au fost trimise prin canale social media. Folosirea acestei metode scade costurile implicate de angajarea unei noi persoane si timpul alocat pentru indeplinirea diverselor formalitati.

Feedback-urile permanente, o solutie pentru imbunatatirea activitatii angajatilor

Directorii trebuie sa aiba un mecanism pentru a le oferi angajatilor un feedback permanent in timp real. Angajatii apreciaza foarte mult feedback-urile pozitive frecvente si reactioneaza foarte bine la ele, insa si feedback-urile negative sunt la fel de importante. Afacerile care implica un feedback trimis lunar, trimestrial sau chiar anual nu functioneaza foarte bine din punctul de vedere al raportarii angajatilor.

Comunicarea constanta reduce resursele irosite si frustrarea si este esentiala pentru succesul angajatului pe o perioada lunga de timp.

Elementele culturii organizationale trebuie analizate si cuantificate

In cazul in care intr-o companie sunt manageri care creeaza o serie de probleme, este necesara o perioada de timp indelungata pentru a rezolva aceasta problema. Fiecare companie ar trebui sa aiba un mecanism de feedback care sa monitorizeze evenimentele care se petrec in cadrul acesteia. Cuantificarea componentelor culturii organizationale permite indeplinirea la timp a obiectivelor trasate.

Astfel, sunt necesare mecanisme ce implica un nivel tehnologic scazut, precum intalnirile cu managerii. Instrumentele online sunt utile pentru a masura gradul de implicare a angajatilor, nivelul lor de satisfactie si alinierea la valorile organizationale. Este necesara definirea valorilor si a culturilii organizationale care urmeaza sa fie construita, identificarea persoanelor care o sustin cel mai mult si a lacunelor aparute pe fondul nerespectarii angajamentelor fata de corporatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#administrare resurse umane, #eficientizare lucru resurse umane, #resurse umane companii , #Investitii profitabile