Daniel Constantin: Micii romanesti vor putea fi exportati in UE din iunie

Joi, 22 Mai 2014, ora 12:11
1750 citiri
Daniel Constantin: Micii romanesti vor putea fi exportati in UE din iunie
Foto: foodstory.ro

Micii romanesti vor putea fi comercializati si exportati pe piata Uniunii Europene din primele zile ale lunii iunie, imediat dupa publicarea regulamentului privind includerea aditivilor folositi in prepararea pastei de mici in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Regulamentul european prin care se permite utilizarea aditivilor in prepararea micilor romanesti, respectiv bicarbonatul de sodiu si carminul, va fi publicat in primele zile din luna iunie in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. In aceste conditii, micii romanesti nu mai au nicio problema si vor putea fi exportati in spatiul comunitar", a spus Constantin pentru AGERPRES.

Dosarul autorizarii aditivilor bicarbonat de sodiu si carmin la prepararea mititeilor romanesti mai trebuia sa primeasca, la mijlocul lunii mai, acordul Parlamentului si al Consiliului European, dupa ce decizia cea mai importanta a fost luata in data de 10 martie in Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala (SCFCAH), prin obtinerea unui vot favorabil care permitea includerea aditivilor necesari pastei de mici in legislatia actuala a Uniunii Europene.

Nu mai putin de noua state membre beneficiaza de pe urma deciziei din 10 martie a SCFCAH, potrivit careia au fost autorizati mai multi aditivi pentru utilizare la prepararea anumitor produse, printre care si micii romanesti.

In urma votului din SCFCAH, a fost autorizata la nivelul CE folosirea unor aditivi in preparate precum 'Kasseler', 'Brate' si 'Surfleisch' din Germania si Austria, 'lomo adobado', 'pincho moruno', 'careta adobado' si 'costillas adobadas' din Spania, 'toorvorst' si 'ahjupraad' din Estonia, 'gyros', 'souvlaki', 'bifteki', 'soutzoukaki' si 'kebap' din Grecia, mici din Romania, 'cevapcici', 'pljeskavice' din Croatia, dar si in sunca sarata de Craciun din Finlanda.

Potrivit datelor furnizate de Federatia Pro Agro, in Romania, se consuma anual intre 20.000 si 25.000 de tone de mici, ceea ce inseamna ca pe mesele romanilor ajung in jur de 440 de milioane de mici.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#mici export UE, #Romania export mici, #export mici , #Mici afaceri