De ce se feresc romanii de antreprenoriat? Nu au mentori, iar mediul fiscal s-a inrautatit

Joi, 07 Decembrie 2017, ora 14:05
3522 citiri
De ce se feresc romanii de antreprenoriat? Nu au mentori, iar mediul fiscal s-a inrautatit
Foto: CC0 Creative Commons

Educatia precara ocupa primul loc in topul celor mai importante obstacole pentru cei care vor sa inceapa si sa dezvolte o afacere in Romania, 23% dintre respondenti afirmand acest lucru, fata de doar 16% in anul 2016, conform datelor barometrelor EY Romania dedicate antreprenorilor, se arata intr-un studiu remis joi AGERPRES.

Accesul la finantare si teama de esec sunt al doilea, respectiv al treilea obstacol resimtite de antreprenori.

Educatia antreprenoriala, spre deosebire de cea academica, se dezvolta prin contactul cu povestile antreprenoriale de succes.

De aceea, aproape jumatate dintre respondenti au indicat mentoratul si discutiile cu alti antreprenori ca fiind principala lor sursa de invatare (44%).

Totusi, activitatea de mentorat a scazut in importanta pe agenda antreprenorilor maturi, in pofida faptului ca este considerata ca esentiala de tot mai multi antreprenori de start-up.

Aceasta scadere ar putea fi justificata de contextul generat de o cerere in crestere pentru acest tip de invatare, care nu mai poate fi sustinuta de antreprenorii maturi, in mod special intr-o economie in plina expansiune care lasa mai putin timp la dispozitie acestora pentru a se dedica mentoratului.

Antreprenorii indica patru masuri care tin de regimul de fiscalitate si reglementare, dar si de functionarea institutiilor statului, drept cei mai importanti pasi in directia stimularii si sustinerii celor care isi doresc sa demareze o afacere.

Astfel, 27% considera ca solutiile de finantare pentru startup-uri ar avea cel mai mare impact, in crestere cu 22% fata de anul trecut. 24% dintre respondenti considera ca scutirea sau scaderea taxelor i-ar ajuta cel mai mult, 20% mentioneaza relaxarea si simplificarea fiscala iar 4%, predictibilitatea fiscala.

Conform Barometrului, 36% dintre antreprenori vor investi cele mai multe resurse in promovare, in timp ce 67% dintre respondenti sunt ingrijorati de obtinerea fondurilor pentru cresterea numarului de angajati.

Cei mai multi antreprenori aflati la inceput de drum dedica zece ore afacerii lor in fiecare zi, la fel ca la prima editie a studiului, ceea ce inseamna ca lucreaza cu 16% mai mult decat angajatii cu norma intreaga din Romania.

Conform Eurostat, angajatii romani lucreaza in medie 39,8 ore pe saptamana.

Desi cei mai multi dedica 10 ore afacerii, 7% dintre antreprenori depasesc limita de 13 ore, unii dintre acestia ajungand chiar la 20 ore de munca in fiecare zi, conform raspunsurilor inregistrate la aceasta intrebare.

Mediul fiscal si de reglementare s-a deteriorat in ultimul an in Romania pentru antreprenorii de start-up, conform a 44% dintre respondenti.

Procentajul celor care percep o inrautatire este cu aproape 50% mai mare, in crestere de la 30% la 44%, in conditiile in care si numarul celor nehotarati a scazut vizibil (de la 19% la 12%).

Aflat la cea de-a doua editie, Barometrul startup-urilor din Romania, realizat de EY Romania, Impact Hub si Startarium analizeaza raspunsurile a 357 antreprenori de startup (fondatori ai unor companii cu vechime mai mica de trei ani calendaristici).

63% dintre respondenti au varsta cuprinsa intre 21 si 35 de ani, 33% intre 35 si 50 de ani, 3% au peste 50 de ani iar 1% au sub 21 de ani.

Majoritatea antreprenorilor chestionati provin din mediul urban (93%) si activeaza in diverse sectoare, de la IT&tech (27%), la media si publicitate (11%), servicii pentru afaceri (10%), comert cu amanuntul (10%). Cei mai multi respondenti (69%) se afla la prima companie fondata, in timp ce 12% au creat deja cel putin doua startup-uri pana la firma actuala.

Cat castiga un antreprenor aflat la inceput de drum

Fata de studiul publicat anul trecut, se observa o crestere a veniturilor personale ale antreprenorilor de startup. 73% dintre respondenti au raportat un castig lunar de peste 500 euro.

A scazut procentul celor care castigau sub 500 euro pe luna - de la 38% in 2016 la 27% in 2017. In acelasi timp, a crescut numarul antreprenorilor care obtin intre 1000 si 2000 euro lunar (25% in 2017 fata de 18% in 2016) si al celor cu castiguri de peste 2.000 euro (16% in prezent fata de 11% in 2016).

Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
Adobe a introdus recent în piață un asistent AI pentru aplicațiile Reader și Acrobat, în scopul de a transforma modul în care interacționăm cu documentele PDF. Această nouă...
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
#afaceri in romania , #Afaceri in Romania