Despina Hoinaru, Die Biene Maja: Daca engleza este o necesitate, atunci germana face diferenta

Sambata, 23 August 2014, ora 00:00
5408 citiri
Despina Hoinaru, Die Biene Maja: Daca engleza este o necesitate, atunci germana face diferenta

Limba germana este factorul care poate face diferenta intre doua CV-uri, insa cel mai usor inveti o limba straina in primii ani de viata. Asta inseamna ca un copil care invata sa vorbeasca aproape nativ limba germana inca din gradinita are deja un viitor asigurat, cel putin din punct de vedere profesional.

Aceasta este ideea care i-a determinat pe sotii Hoinaru sa ia decizia de a pune bazele propriei gradinite, fiind primii care aduc in Romania cea mai de succes metoda de a invata limba germana la nivel "nativ" pentru cei mici.

Si Despina si Adrian sunt vorbitori de germana din copilarie si aveau deja propriile cariere formate cand au decis sa mearga pe cont propriu. Investitia in gradinita Die Biene Maja din Bucuresti a fost de aproximativ 120.000 de euro, insa cifra de afaceri pentru 2013 se ridica la 160.000 de euro.

Pentru 2014, fondatorii estimeaza o crestere de 20% a cifrei de afaceri pentru gradinita la care parintii platesc, in functie de programul ales, intre 3.900 si 4.400 euro pe an.

"Aceasta este pasiunea noastra si recunosc ca ii dedicam aproape tot timpul nostru", spune Despina Hoinaru, Director General Die Biene Maja, intr-un interviu acordat Business24.

Ati pus bazele unei gradinite unice in Bucuresti, Die Biene Maja. Spuneti-ne cate ceva despre noul concept pe care il propuneti in Romania.

Programa Die Biene Maja urmareste de 7 ani conceptul dezvoltat de Institutul Pedagogic Cito din Germania, unul dintre liderii mondiali si nr. 1 in Europa in materie de programe educationale si instrumente de testare si evaluare in educatie.

Pyramide a fost gandit special pentru a facilita invatarea limbii germane printr-o metoda care sa le permita copiilor atingerea unui nivel de fluenta echivalent nativilor. Noi ne-am dorit sa oferim o alternativa la sistemul clasic de invatamant, sa cream un spatiu in care un copil sa traiasca limba si cultura germana, sa ajunga in 3 ani sa o vorbeasca fluent si chiar sa gandeasca in germana.

Cu ce e diferit acest sistem fata de cel clasic din Romania?

In sistemul pe care il propunem germana este asimilata in acelasi ritm cu limba materna, natural, treptat. Nu exista "ora de germana" ca atare. Se lucreaza cu proiecte planificate pe luni, in functie de varsta. Acestea se reiau periodic la un nivel de complexitate superior care urmareste cresterea nivelului de maturitate si competenta lingvistica a copiilor.

Nu neglijam nimic din cunostintele pe care un copil trebuie sa le dobandeasca la o anumita varsta, dar toate activitatile sunt construite si asimilate in limba germana. Accentul este pus pe abilitatile de exprimare, dialog, deci pe dezvoltarea capacitatii copilului de a exprima prin cuvinte ceea ce vede si ceea ce isi imagineaza.

De ce ati ales tocmai acest concept? Cum l-ati descoperit?

Alegerea sistemului Pyramide a fost una fireasca in cautarile noastre care au avut ca scop gasirea unei abordari complete si de calitate a procesului de invatare a limbii germane. Este cea mai buna metoda de a asimila limba germana la nivel nativ, si asta nu o spunem noi, echipa Die Biene Maja, ci Institutul Cito care o certifica prin expertiza pedagogica indelungata si prin numeroase studii vizand rezultatele metodei, mai ales in comunitatile bilingve, unde invatarea unei limbi straine rapid si eficient este o necesitate.

Cand si cum v-ati hotarat sa porniti acest business? Ce v-a convins ca acest concept va avea succes la noi in tara?

Suntem o familie de vorbitori de germana inca din copilarie, atunci familiile noastre au decis ca invatarea limbii germane constituie un avantaj. Nevoia de a invata germana este insa mai mare acum. Daca atunci sperai sa te poti folosi de ea azi stii sigur ca este un atu pentru CV-ul oricarui viitor angajat, fapt dovedit de companiile multinationale care cauta vorbitori buni de germana. Daca engleza este o necesitate, atunci germana face diferenta.

Aveati background antreprenorial?

Nu aveam niciun fel de background antreprenorial. Am avut insa multe de invatat din lucrul cu managerii expatriati din companiile in care am lucrat.

Cat ati investit in aceasta gradinitia?

Investitia se ridica la aproximativ 120.000 euro.

Cat de greu a fost sa puneti bazele unei scoli cu un sistem de invatamant diferit fata de cel clasic, romanesc? Care au fost provocarile cu care v-ati confruntat?

Ceea ce propunem noi la Biene Maja este o alternativa, iar metotologia clasica nu incurajeaza alte sisteme educationale. Sa spunem ca noi ne axam mai mult pe rezultate concrete printr-un sistem care incurajeaza acumularea rapida si eficienta a cunostintelor.

Insa, provocarea principala reprezinta gasirea personalului calificat. E un efort constant in a gasi oameni pregatiti si dispusi sa se implice la nivelul pe care ni-l dorim noi. A durat mult formarea unei echipe si suntem foarte mandri de oamenii cu care lucram acum.

Ce public ati gasit in Bucuresti? Ce asteptari au parintii care isi aduc copiii la dumneavoastra?

Publicul este format din parinti cu o reala deschidere si intelegere a beneficiului pe care il obtine copilul intr-un mediu ca cel pe care il propunem. Asteptarile fiecarui parinte sunt diferite. De exemplu, ai anumite asteptari cand copilul are 2 ani si nici nu banuiesti ce-ti vei dori cand va avea 6, mai ales daca e vorba de primul copil.

Ceea ce toti parintii isi doresc insa, este un mediu in care copilul sa fie in siguranta, sa fie iubit si ingrijit, in acelasi timp, sa fie expus unor provocari si sustinut in a le face fata si evident, sa invete inca o limba materna. Scopul nostru este de a raspunde asteptarilor prezentului pregatind, in acelasi timp, parintele pentru ceea ce stim ca va urma si de a construi o relatie de incredere reala intre cele 3 parti implicate, pe doua directii: educator - copil, educator - parinte.

Cat platesc parintii pentru un an petrecut de copil la gradinita Die Biene Maja?

Parintele plateste intre 3.900 si 4.400 euro pe an, in functie de programul dorit.

Ce cifra de afaceri ati inregistrat in 2013 si ce estimari aveti pentur 2014?

In 2013 ne-am situat la aproximativ 160.000 euro, pentru 2014 ne asteptam la o crestere de aproximativ 20%.

Cum vedeti viitorul pentru Die Biene Maja? Ce planuri de business aveti?

Intentionam sa consolidam ceea ce am construit, sa ne consolidam pozitia de referinta intre institutiile care se ocupa de educatie in limba germana. Lucram la un set de programe motivationale ce vizeaza atat clientii cat si angajatii prin care speram sa insuflam o noua energie "familiei" noastre extinse.

Dorim, de asemenea, sa extindem gama de activitati extracuriculare, sustinute de traineri vorbitori de limba germana, astfel incat copiii sa beneficieze atat de oportunitati noi de invatare cat si de ocazii noi de consolidare a ceea ce au acumulat.

Incepand din toamna vom dezvolta sustinut segmentul de After-school in limba germana. Avem un nou sediu dedicat lor in intregime si un concept cuprinzator care sa ofere copilului mult mai mult decat simpla supraveghere.

Care sunt tendintele in educatie? La ce sa ne asteptam in urmatorii ani?

Exista extrem de multe activitati si optiuni dedicate copiilor nostri. Pe de-o parte cred ca este grozav ca ei au ocazia sa experimenteze toate aceste tipuri de activitati, insa, pe de alta parte cred ca rolul activ al furnizorilor de educatie este sa faca o selectie si sa vina in ajutorul parintelui.

Cred ca vor avea de castigat pe termen lung acei furnizori de educatie care se vor desprinde de gandirea orientata catre marketing si se vor pozitona ca partener al parintelui in identificarea drumului ideal de urmat pentru copil. Important este ca parintele sa-si aleaga un partener onest, impreuna cu care sa identifice potentialul real al copilului si maniera ideala de a-i provoca inteligenta.

Die Biene Maja este un business nascut din pasiune? Despre ce pasiune este vorba, mai exact?

Da, este un proiect nascut exclusiv din pasiunea pentru educatia prescolara, iar acest lucru s-a concretizat atunci cand atat eu, cat si sotul meu, am decis sa renuntam la joburile noastre fiind ghidati de dorinta de a aduce ceva bun atat pentru copiii nostri, dar si pentru alte familii.

Ce alte pasiuni aveti? Va ramane timp pentru ele?

Aceasta este pasiunea noastra si recunosc ca ii dedicam aproape tot timpul nostru. Suntem 100% implicati in fiecare aspect al activitatii noastre incercand sa fim la curent cu toate noutatile din educatie, atat de pe piata locala, cat si pe cea internationala.

Cum alegeti sa va relaxati in vacante si in weekend-uri?

Ne plac mult filmele, spectacolele si plimbarile prin parcuri.

Ne-am propus sa experimentam un parc de distractii pe an si pana acum am vizitat cateva, mergem la ski iarna si la mare vara, mereu impreuna cu copiii.

Despina Hoinaru, Director General Die Biene Maja a absolvit Facultatea de Relatii Economice Internationale si Master in Afaceri Internationale la ASE, Bucuresti.

Fiind vorbitoare de limba germana la nivel matern, in timpul facultatii a reusit sa faca stagii de practica in Germania. A lucrat la Allianz Tiriac, initial ca economist in cadrul departamentului Strategic Planning & Controlling, apoi ca sef de departament. A pus bazele si a condus departamentul de Sales Controlling si a continuat pe aceeasi pozitie la Astra Asigurari, de unde a plecat pentru a concretiza acest proiect personal.

Adrian Hoinaru, Managing Partner, a absolvit sectia de Traducatori si Interpreti a Facultatii de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti (germana, engleza), din care doua semestre a studiat in Viena la Institutul de Traducatori si Interpreti.

Urmand multiple cursuri si obtinand certificari de Six Sigma si PMI Project Management a inceput o cariera in banking in Bank Austria Creditanstalt, unde a ocupat pe rand pozitii in departamentele IT Organisation si Private Banking, apoi in Raiffeisen Bank fiind IT Manager, Product Manager si Project Manager.

Cariera sa a continuat cu rolul de Project Manager, de data asta in pozitia de consultant si coordonator de proiecte pentru cea mai mare companie locala de software Totalsoft, unde era responsabil pentru proiecte internationale in Austria, Polonia, Slovacia, dar si locale.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#gradinita Die Biene Maja, #afacere gradinita limba germana, #Despina Hoinaru Die Biene Maja , #Oportunitati afaceri