Idei de afaceri: Investeste intr-o ferma de melci

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 13:41
24324 citiri
Idei de afaceri: Investeste intr-o ferma de melci

Ferma de melci reprezinta una dintre afacerile care pot avea succes in Romania. Investitia minima incepe de la 10.000 de euro si se poate amortiza cel mai devreme in cinci ani.

Melcul nu este doar o delicatesa, ci se foloseste si in industria farmaceutica si cosmetica, iar Franta, Italia si Spania se numara printre principalele destinatii de export.

O astfel de afacere are nevoie de o investitie de minim 10.000 de euro si se poate amortiza cel mai devreme in cinci ani. Ca orice activitate, helicicultura (cresterea melcilor) implica o serie de avantaje si dezavantaje. Un crescator trebuie sa fie pregatit sa faca fata mai multor provocari, dar recompensele sunt pe masura efortului depus. Statul roman sprijina helicicultorii, care pot obtine si utiliza fonduri europene.

"Helicicultura este departe de a fi o activitate simpla. Fara sa cunosti felul de viata al melcului si mai ales fara sa-l iubesti nu poti deveni helicicultor. Helicicultura este o activitate frumoasa si plina de satisfactii, doar daca stii foarte bine ce ai de facut, altfel este un fiasco total", spune Gina Stefancu, consultant in domeniul heliciculturii.

Ea a explicat, pentru Business24, care sunt pasii pe care un antreprenor trebuie sa ii faca, daca isi propune sa investeasca intr-o ferma de melci.

Sursa foto: www.melcilor.ro

Inceputul

O ferma de melci are nevoie, in primul rand, de un teren si de o sursa potabila de apa, pentru udarea zilnica a fermei. De asemenea, este nevoie un spatiu de depozitare a melcilor dupa recoltare si pana la comercializarea lor, de un capital de pornire si de multa disponibilitate pentru lucrrul in aer liber.

Infiintarea unei ferma de melci in perimetrul casei proprii nu implica necesitatea unor autorizatii, dar trebuie anuntati vecinii. Terenul pe care va fi infiintata ferma nu se poate afla in apropierea unei culturi, pentru ca melcii se pot strecura afara si pot distruge plantele.

Pentru o investitie rentabila, terenul trebuia sa aiba cel putin 2.000 de metri patrati, preferabil de forma dreptunghiulara, pentru o mai buna organizare in plan a fermei si pentru un consum redus de materiale pentru imprejmuire. Dimensiunile ideale ale unei ferme ar fi de 40x50 m, scrie Gina Stefancu pe blogul sau de specialitate.

Tot aici sunt prezentate si calitatile solului ideal pentru cresterea melcilor: nu trebuie sa fie acid, ci sa aiba un Ph cuprins intre 5,8 si 7,5. Pentru a aduce solul la Ph-ul recomandat i se aplica amendamente cu calcar (praf de marmura, praf de var) sau se corecteza cu turba. Calcarul ar trebui sa fie prezent in sol in proportie de 1,5 - 2 %, fiindca melcii au nevoie de el pentru dezvoltare si pentru formarea cochiliei.

Investitia intr-o ferma de melci poate fi intre 10.000 si 15.000 de euro, pentru o suprafata de 2.000 de metri patrati.

Materialele necesare pentru a infiinta o ferma de crestere a melcilor:

- tabla zincata pentru imprejmuirea fermei;

- plasa speciala, denumita Helitex, rezistenta la actiunea razelor ultraviolete, pentru imprejmuirea tarcurilor de crestere a melcilor;

- conducte si fitinguri pentru alimentarea cu apa a fermei;

- sistem de irigatii prin microaspersie. Acesta este sistem eficient si econom de irigare conceput atat pentru utilizare in sere si solarii cat si in livezi, gradini rezidentiale sau in ferme de melci.

Microaspersoarele sunt confectionate dintr-un material foarte rezistent socurilor mecanice dar si actiunii ingrasamintelor sau diferitelor tratamente foliare aplicabile prin microaspersie, potrivit silvera.ro.

- seminte pentru cultura plantelor din tarcurile de crestere a melcilor;

- ladite pentru recoltarea si depozitarea melcilor;

- lada pentru purgarea melcilor. Purgarea este etapa necesara pregatirii melcilor pentru hibernare. Practic, este o perioada de minim o saptamana in care melcii maturi culesi sunt tinuti fara hrana, in lazi sau spatii aerisite pentru a elimina resturile de hrana. In cazul puietului, in functie de dimensiune, purgarea dureaza intre trei si cinci zile.

- motocultor pentru frezarea terenului;

- trimmer (un fel de motocoasa mai performanta) pentru scurtarea vegetatiei.

Cum se ingrijesc melcii

Melcii din specia Helix Aspersa, fie Muller, fie Maxima sunt speciile de melci care se preteaza pentru cresterea in captivitate. Melcul nostru autohton, Helix Pomatia, nu agreaza spatiile ingradite, motiv pentru care multi crescatorii se confrunta la aceasta specie cu o rata a mortalitatii foarte mare. De asemenea, pretul melcului care creste la noi in tara este de pana la sapte ori mai mic, comparativ cu melcii din specia Aspersa, afirma Gina Stefancu.

Problema este ca melcii din aceasta specie nu s-au adaptat la conditiilor de clima din Romania.

"Le-ar trebui multi ani pentru asta. Acesti melci se cresc in ferma in perioadele fara temperaturi negative. Iar in perioada lor naturala de hibernare, adica din toamna pana primavera, melcii trebuie protejati contra gerului", explica Gina Stefancu.

Micile vietati au nevoie in fiecare zi de hrana proaspata, care poate fi gasita fie printr-o vegetatie frageda cultivata in tarcuri, fie printr-un furaj concentrat special pentru melci. Melcii au neaparata nevoie de un mediu umed, sub forma de ceata seara, dupa apusul soarelui, pentru ca umiditatea stimuleaza melcul sa iasa sa se hraneasca.

Melcii, tranzactionati la bursele internationale. De ce sunt atat de importanti

Melcii "s-au tarat", incet dar sigur si la bursele internationale, cum ar fi cele din Paris, Milano, Londra sau Madrid.

Un kilogram de melci vii costa intre 1 si 4 euro. Pretul maxim este valabil pentru specia Aspersa Muller. Cei din specia Aspersa Maxima se vand cu 3 euro.

Dincolo de faptul ca raman o delicatesa culinara, melcii sunt un ingredient important in industria farmaceutica, pentru ca intra in componenta mai multor medicamente. De exemplu, mucusul se foloseste in prepararea unor siropuri impotriva tusei dar si ca ingredient in cremele impotriva ridurilor.

Carnea de melc se consuma cu precadere in Franta, Spania si Italia. De obicei, melcii din comert, congelati sau conservati, sunt semi-preparati in stilul court bouillon, adica o supa aromata cu vin, ceapa, patrunjel, cimbru, usturoi, sare, piper si alte mirodenii.

"A la bourguignonne" este un alt stil de a gati melcii, care presupune rumenirea lor la cuptor in unt aromat. Pentru aromatizarea untului se folosesc, in general, patrunjel, ceapa, usturoi si condimente. La restaurant melcii se consuma cu ajutorul unor tacamuri speciale, formate dintr-o pereche de clesti, care prin prind cochilia si din furculite mici, cu doi dinti, care ajuta la scoatarea carnii din invelis.

Cochiliile sunt pastrate, de multe ori, in restaurantele care servesc acest tip de preparat, pentru ca pot deveni un suport pentru carnea preparata de melc. Nu in ultimul rand, cochiliile goale sunt stranse de mesteri artizani, care fac din ele bijuterii.

Problemele unui helicicultor

Crescatorul de melci are de infruntat toti daunatorii naturali ai melcilor, cum ar fi pasarile, gandacii sau sobolanii. Trebuie gasite metode de protectie impotriva acestora si solutii impotriva diferentelor de temperatura.

O alta problema ar fi gasirea unei piete sigure de desfacere a productiei. Un fermier independent cu o ferma de 2.000 metri patrati si cu o productie de doua tone de melci nu poate gasi un cumparator pentru o cantitate atat de mica, in conditiile in care un angrosist strain solicita livrarea unei cantitati minime de 20 de tone la un transport. Singura solutie ar fi asocierea cu alti crescatori de melci.

Statul roman a sprijinit investitiile din acest domeniu. Prin programul Sapard s-au infiintat foarte multe ferme de melci, dar din pacate din cauza tehnologiilor neadecvate, majoritatea fermierilor au fost obligati sa restituie ajutorul financiar nerambursabil acordat de stat. Programul Sapard s-a incheiat, dupa ce Romania a aderat la Uniunea Europeana.

Gina Stefancu ii sfatuieste pe antreprenorii care cocheteaza "cu ideea infiintarii unei fermei de melci" sa nu se hazardeze intr-un domeniu despre care nu au nicio informatie.

"Sa nu plece la drum daca nu au calificarea necesara. Helicicultura este departe de a fi o activitate simpla. Fara sa cunosti felul de viata al melcului si mai ales fara sa-l iubesti nu poti deveni helicicultor. Helicicultura este o activitate frumoasa si plina de satisfactii, doar daca stii foarte bine ce ai de facut, altfel este un fiasco total", concluzioneaza consultantul in domeniul heliciculturii.

Sursa foto: Evenimentul Zilei

Fonduri europene pentru fermele de melci

Peste 248 de milioane de euro vor fi disponibile din fonduri europene din luna septembrie 2012, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Exista si impedimente birocratice. Pentru accesarea fondurilor europene este nevoie de respectarea mai multor conditii. Una dintre ele este ca investitorul sa asigure 50% din valoarea proiectului. Alte conditii sunt prezentarea unui plan de afaceri si a unei analize proprii in care antreprenorul trebuie sa arate ca este eligibil pentru atragerea de fonduri europene.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#ferma melci, #melci, #investeste ferma melci, #afacere melci, #idei afaceri, #afaceri succes , #Investitii profitabile