Inventia unui roman face furori in UK: Cristalul reticular, jucaria comestibila

Sambata, 13 Februarie 2016, ora 00:00
8929 citiri
Inventia unui roman face furori in UK: Cristalul reticular, jucaria comestibila
Foto: Facebook/ Andrei Toma Entrepreneur

Andrei Toma, un tanar antreprenor roman in varsta de 30 de ani, da peste cap intreaga teorie parentala conformn careia joaca si mancatul la copii nu fac casa buna.

Inventia sa, cristalul reticular, a pornit de la nevoia de a raspunde unor probleme intalnite in arhitectura si designul interior si a sfarsit prin a deveni o jucarie cu rol educativ, care poate fi si degustata de copii, anunta un comunicat al companiei ICDS Arch.

Jucarie sau gustare?

Creatia romanului a fost elogiata si de juriul competitiei Innovate UK, unde jucaria comestibila a obtinut un binemeritat premiu.

La 19 ani, Andrei Toma parasea Romania pentru a se muta in Marea Britanie. In 2010, tanarul absolvea cursurile Universitatii pentru Arte Creative (UCA), incepand o cariera de succes ca designer interior.

"In timpul activitatii m-am izbit de o multime de probleme. Acest lucru m-a motivat sa deschid o afacere proprie", a explicat designerul roman.

ICDS Arch este firma prin care Andrei Toma a reusit sa realizeze cristalul reticular, o inventie care a obtinut unul din cele 100 de premii puse la bataie in cadrul competitiei internationale gazduite de Marea Britanie.

"Andrei Toma este un castigator merituos si se alatura unui grup de prestigiu de 100 de inovatori de top care simbolizeaza produsele de top din 2015.

Cu participanti de la investitori internationali, cumparatori si antreprenorii vizionari, pana la guverne si mediul academic, acest eveniment este o vitrina inedita pentru companiile castigatoare", a explicat directorul Innovate UK, Ruth McKernan.

Ideea de cristal reticular i-a venit in timpul studiilor, in 2008, de la o componenta a spatiului ce poate fi asamblata la infinit fara pierderi de stabilitate. Dupa 7 ani de cercetare cu fonduri de sustinere din public, familie si prieteni, ideea lui Andrei a ajuns la un stadiu care permite comercializarea.

Ce poti face cu jucaria? In primul rand sa o asamblezi, iar daca pe parcurs simti "fomica la burtica" poti sa o si rontai in liniste, cristalul reticular fiind comestibil.

Ce gust are? Hmm, aici Andrei nu ne-a oferit prea multe amanunte, dar tinand cont ca a oferit un prototip nepoatei sale, iar aceasta si-a manifestat pe deplin incantarea, trebuie sa fie destul de gustoasa.

Transfer de tehnologie

Chiar daca interesul britanicilor este mare in a pune in productie aceasta jucarie inedita, Andrei vrea ca investitia sa fie directionata catre orasul sau natal, Iasi.

Foto: Facebook / Andrei Toma

"Daca te consideri castigator poti fi oriunde, nu conteaza tara de unde vii. Singura capcana de pe piata este cea politica si multi antreprenori au cumparat etichete straine.

Cand vine vorba de consumatori, ei pot fi oriunde, tinand cont ca globalizarea a democratizat comertul, dar si accesele la piata, prin educatie.

Sunt ferm convins ca aceasta jucarie va deveni un simbol al Romaniei, pentru ca te poti juca, dar si manca, un lucru greu de rezolvat pentru parinti", a explicat Andrei Toma, directorul executiv al ICDS Arch.

Firma introduce pentru prima data in Romania un model de business din lantul de valori hibride si va sustine antreprenorii locali cu 30% din profituri dedicate instruirii persoanelor defavorizate.

Produsul va fi introdus in Iasi printr-un transfer tehnologic de nivel inalt cu scopul de a crea un centru de productie regional, cu investitii totale de peste 3.000.000 de euro in decursul a 7 ani.

Foto: Facebook / Andrei Toma

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#inventie designer roman, #Cristal Reticular, #investitii romania, #jucarie comestibila , #Afaceri in Romania