Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Idei afaceri > Oportunitati afaceri
A   A   A

Irina Schrotter: Mizez pe terenuri, in 2012

Irina Schrotter: Mizez pe terenuri, in 2012
Foto: Irina Schrotter
Irina Schrotter priveste spre 2012 cu precautie si spune despre anul care urmeaza ca va fi unul crucial pentru Romania din punct de vedere economic, politic si international. Pentru anul viitor, vestitul designer roman are multe proiecte curajoase si mizeaza pe terenuri, ca oportunitati de investitii.
Precautia este mare in orice decizie luata in 2012, sustine Irina Schrotter, care anunta, insa, ca va lansa in curand doua linii vestimentare noi exclusiv pentru piata americana, la inceput.

Creatoarea de moda considera ca in anul 2012 surpriza ar putea veni din partea Chinei si subliniaza ca nu este vorba de o surpriza placuta. In orice caz, perioada in care traim este extrem de grea si, cu siguranta, va ramane in cartile de istorie, a spus Schrotter pentru Business24.

Cum a fost anul 2011 pentru mediul de afaceri romanesc si in special pentru afacerile dumneavoastra?

2011 a fost un an greu, cu multe schimbari de situatie neasteptate. Din perspectiva situatiei politice din nordul Africii, industria textila romaneasca a avut de castigat, numeroase comenzi din acea zona fiind redirectionate catre tara noastra. Din perspectiva pietei locale, ne luptam cu o continua contractie a consumului. De aceea ne-am concentrat foarte serios pe exporturi, atat in productia lohn cat si pentru productia proprie (brandurile care apartin marcii Irina Schrotter). Pot spune ca am gasit solutii, ca facem parte dintre companiile care au comenzi mai mari decat capacitatea de productie, dar, de asemenea, e important de spus ca perspectiva este extrem de incerta. De aceea, precautia este mare in orice decizie.


Din cei 3 ani de criza prin care a trecut Romania, care a fost cel mai dificil pentru mediul de afaceri, cel in care lucrurile nu au mai putut fi aduse sub control?

Cred ca anul 2011 a fost foarte greu. Dar, se pare ca ne asteapta un 2012 si mai complicat. Adevarul e ca situatia internationala genereaza in randul populatiei si al intreprinzatorilor o stare de neincredre care se reflecta foarte puternic in diminuarea accentuata a apetitului atat pentru consum cat si pentru investitii. Daca adaugam acestui cadru si faptul ca bancile fac cu totul alte activitati in afara celor inscrise in obiectul lor de activitate (in sensul ca nu mai finanteaza intreprinderile si nici populatia), perspectiva este si mai sumbra.

Cum estimati ca va fi anul 2012 pentru mediul de afaceri?

Asa cum spuneam, cred ca va fi un an crucial din multe perspective.

Din punct de vedere economic, un an dificil international, cu decizii importante la nivel european si mondial, cu lupte puternice intre cei 3 poli mari de influenta: SUA, Europa si China. Un an decisiv pentru moneda europeana, care ne poate influenta foarte puternic atat in rau cat si in bine.

Din punct de vedere politic- un an electoral- care ne expune unor riscuri de derapaj populist, care poate arunca Romania inapoi cu multi ani. Asta pe plan intern. Pe plan extern, un an la fel de greu pentru Romania pentru ca trebuie luate hotarari importante pentru tara, care au sansa sa ne confirme ca un partener serios si credibil pentru celelalte tari europene.

In egala masura, urmeaza un an in care negocierile pentru noul ciclu bugetar european 2014-2020, ar putea arunca Romania pe o traiectorie castigatoare pentru viitorul tarii noastre. Asta depinde insa foarte mult de dialogul intre executiv si mediul de afaceri. Daca aceasta colaborare nu va functiona perfect in anul urmator, cred ca Romania va avea foarte mult de pierdut social, va fi un an expus pericolului miscarilor de strada, al manifestatiilor, pentru ca miza electorala va fi un puternic factor de presiune in acest sens.

Numiti trei masuri care credeti ca ar trebui luate in anul urmator

Pentru ca economia sa intre pe un trend ascendent, Romaniei ii trebuie o strategie de dezvoltare asumata de executiv si de parlament. Fara aceasta directie clara, mediul de afaceri si investitorii straini vor sta in continuare in expectativa si Romania va avea in continuare un an foarte dificil.

Trebuie curaj in investitiile statului in sutinerea domeniilor strategice pentru dezvoltarea si competitivitatea Romaniei.

Aceleasi directii strategice trebuie sa fie urmarite si in negocierile pentru fondurile europene pentru ciclul 2014-2020.

Ne trebuie asadar: strategie, curaj si coerenta pentru o Romanie noua.

Ce va propuneti pentru 2012?

Am multe proiecte si multe vise. Atat pentru firmele mele, cat si pentru comunitatea in care traiesc (Iasi si Romania). Sunt atat de multe si de curajoase, incit mi-ar fi greu sa le detaliez aici.

Va pot spune doar atat: voi lansa doua linii noi. Una cu un designer roman si o alta cu un designer american, exclusiv pentru piata americana la inceput.

Ce parere aveti despre criza din zona euro? Cum vedeti viitorul zonei euro si al Romaniei in acest tablou?

E o batalie mare pentru Europa. Imi place sa cred insa ca suntem de aceeasi parte cu americanii in aceasta lupta si ca vom reusi sa temperam entuziasmul celor care mizeaza pe prabusirea euro.

Dezechilibrul ar fi foarte mare si foarte periculos in cazul unui esec. Sper ca liderii politici sa nu se joace cu securitatea acestei lumi si sa nu aduca populatia la disperare. E momentul pentru intelepciune si actiuni concertate in acelasi sens. E momentul in care toti trebuie sa acceptam pierderi pentru a depasi un moment foarte dificil pentru intreaga planeta. Sper ca si bancile vor accepta aceste realitati.

Mai cred si ca in anul 2012 surpriza ar putea veni din partea Chinei (si aici nu ma refer la o surpriza placuta).

Traim o perioada extrem de grea, care cu siguranta va ramine in cartile de istorie.

Care credeti ca sunt oportunitatile de investiti pentru 2012? Pe ce moneda pariati?

As miza doar pe terenuri. Ca moneda, merg pe o diversificare intre euro, dolar, franc elvetian. Dar e o formula care se potriveste intereselor si expunerilor mele. Nu e o formula magica.

Cum ati lua-o de la capat, in contextul economic actual, daca ati pierde tot?

Cu incredere si cu multa energie, asumandu-mi riscuri in continuare.

Atata timp cit suntem sanatosi, incercarile la care ne supune viata sunt date pentru a fi depasite. Nu m-am nascut bogata si nici nu mi-a bagat nimeni nimic in traista. Deci voi gasi varianta pentru a merge mai departe. Nu mi-e frica de a pierde tot. Mi-e frica de rautate si prostie.

Cum s-ar imbogati Irina Schrotter, astazi, daca ar avea 18 ani?

Astazi as investi in educatia mea pana pe la 25-27 de ani. As tinti foarte sus si as risca. Dar as fi un profesionist intr-o directie anume. Cred ca as miza pe creativitate, cu tot ce inseamna ea. Lumea in care traim va fi salvata doar de idei geniale. Iar aceste idei vin de la oamenii creativi.
Facebook ShareTweet
 Duminica, 01 Ianuarie 2012, ora 07:00
 Autor:  Oana Dimitriu

 Articol citit de 6008 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor