SRL-D, sansa tinerilor afaceristi

Marti, 03 Iulie 2012, ora 18:17
8214 citiri
SRL-D, sansa tinerilor afaceristi

Societatea cu Raspundere Limitata - Debutant sunt microintreprinderi dezvoltate de catre intreprinzatorii tineri. In Romania, unul dintr-o suta de tineri decide sa inceapa o afacere pe cont propriu, fata de unul din patru tineri in Cehia, Polonia sau Ungaria. Cele mai frecvente cauze invocate de tinerii romani sunt lipsa banilor si birocratia.

In prezent, in Romania sunt inregistrate 5.340 firme SRL-D, iar inca 129 de astfel de firme sunt in curs de infiintare, potrivit oficialilor Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (AIPPIMM).

Dintre aceste firme, in anul 2011 au accesat programul pentru obtinerea alocatiei financiare acordata de APPIMM 1.256 de firme, iar in anul 2012 s-au inscris pentru aceasta alocatie prin depunerea planului de afaceri online alte 873 de firme.

Doar 53% din SRL-D sunt platitoare de TVA

"Firmele SRL-D s-au inregistrat ca platitoare si neplatitoare de TVA (53,21% sunt platitoare de TVA, iar restul neplatitoare). In medie, fiecare SRL-D a previzionat o cifra de afaceri de aproximativ 30.000 de euro, cifra de afaceri realista, care arata o dimensiune de inceput a acestor firme. Daca multiplicam cu numarul de firme, vom avea o cifra impresionanta de afaceri de aproximativ 130 de milioane de euro, reprezentand 0,1% din PIB", a declarat Florin Jianu, presedinte al Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR).

Potrivit acestuia, in medie fiecare SRL-D a declarat ca angajeaza trei persoane.Datele inscrise la ITM in momentul in care a fost facuta cercetarea arata existau un numar de 5.300 de persoane angajate, dar daca luam in calcul ca finantarea programului s-a relansat in acest an, rezultatele in acest moment sunt undeva la 10.000 de locuri de munca. Dintre aceste firme, 43,01% sunt create de femei, iar 56,98% de barbati. Aproape 60% dintre tineri sunt necasatoriti. Varsta medie a celor care si-au infiintat o firma de tip SRL-D este de 27 de ani.

Se observa interesul crescut al tinerilor cu varsta pana in 30 de ani de a-si deschide o afacere. Un procent de aproape 50% sunt absolventi de facultate. Acest lucru arata un profil al intreprinzatorului educat. In marea majoritate beneficiarii au o pregatire economica si una tehnica si mai putin pregatire juridica si socio-umana. Majoritatea au lucrat la o firma din alt domeniu (41,42%), sau o firma cu acelasi domeniu de activitate (27,46%). 52,66% dintre acestia detinatorii de SRL - D nu au rude care detin o afacere.

Romania are nevoie de antreprenori

Tinerii au nevoie de un ecosistem de afaceri cu care sa se identifice si in cadrul caruia sa isi poata dezvolta afacerile, iar Romania are nevoie de antreprenori tineri. In acest context, statul roman a creat, in anul 2011, programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, cu un buget alocat de 21.000.000 lei.

Obiectivul programului il constituie stimularea infiintarii de noi microintreprinderi, cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor, in scopul implicarii acestora in structuri economice. In cadrul programului se definesc termenii de intreprinzator tanar, debutant in afaceri, microintreprindere apartinand acestuia si, respectiv s-a introdus conceptul de societate cu raspundere limitata-debutant (SRL - D).

Facilitati pentru tanarul antreprenor

Practic, singura sansa ca tinerii romani sa inceapa sa performeze la nivel de afaceri era ca Guvernul sa acorde o serie de facilitati speciale acestor microintreprinderi.

Antreprenorul debutant beneficiaza de o serie de facilitati, cele mai importante fiind urmatoarele: acordarea unei alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro sau echivalentul in lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare; garantii acordate de FNGCIMM; pentru creditele contractate de beneficiari in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, in limita sumei de 80.000 euro sau echivalentul in lei; scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe perioada nedeterminata.

La un an de la lansarea programului, se poate vorbi despre un succes. In total, in perioada respectiva s-au inregistrat la Registrul Comertului peste 5.200 de SRL-D-uri, majoritatea inca in functiune. Mai bine de jumatate dintre acestea au apelat la programele AIPPIMM si, ca rezultat direct, au creat peste 5.000 de noi locuri de munca.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Societate Raspundere Limitat Debutant, #tinerii intreprinzatori, #antreprenori tineri, #idei de afaceri , #Idei afaceri pe timp criza