Tetarom, cel mai mare parc industrial, se extinde. De ce se lupta investitorii pentru beneficiile "best-cost"

Joi, 22 August 2013, ora 08:16
4177 citiri
Tetarom, cel mai mare parc industrial, se extinde. De ce se lupta investitorii pentru beneficiile "best-cost"
Parcul industrial Tetarom. Sursa foto: Tetarom

Interesul din ce in ce mai mare al investitorilor straini pentru parcurile industriale din Romania, care au costuri extrem de atractive, i-a determinat pe reprezentantii Consiliului Judetean Cluj sa inceapa constructia celui de-al patrulea parc industrial Tetarom.

Reprezentantii Tetarom, parc care a cumulat investitii totale de peste 300 de milioane de euro, au spus, pentru Business24 ca investitorii beneficiaza de preturi mici, atractive, dar si "de forta de munca foarte bine calificata".

Datorita acestor avantaje, reprezentantii Emerson, una dintre companiile care ocupa in totalitate Tetarom II, au constatat ca "Romania este o destinatie de business best-cost si nu low-cost", spune Adela Mirza, directorul departamentului de marketing din cadrul Tetarom.

"Ne-am dorit sa oprim migratia personalului calificat si sa ii tinem pe absolventii celor 11 Universitati din Cluj. Investitorii au constatat ca Romania are forta de munca foarte bine calificata, corelata cu preturi atractive si am constatat cu bucurie ca primul parc industrial nu a fost de ajuns. Am continuat cu parcurile II, III, acum urmeaza sa se deschida Tetarom IV", explica Adela Mirza "inceputul Tetarom".

Parcul industrial Tetarom. Sursa foto: Tetarom

Reprezentanta Tetarom nu exclude posibilitatea extinderii parcului chiar si cu un Tetarom V sau VI si mentioneaza ca investitorii vor gasi aceleasi tarife atractive: nivelul chiriei se afla la cinci euro/metru patrat/luna, in timp ce pentru concesionarea terenurilor, ei vor plati 0,6 euro/metru patrat/an.

Clujul, pionierul parcurilor industriale

Clujul are traditie in ceea ce priveste parcurile industriale si poate fi considerat pionierul din Romania al acestor facilitati destinate afacerilor. "Din punct de vedere al suprafetei, al numarului de investitii atrase si al investitorilor importanti prezenti in parc, Tetaromul ramane un exemplu de business de urmat cu un important impact economic", mentioneaza spune Adela Mirza. Ea exemplifica prin contributia Nokia, la bugetul de stat, de "24 de milioane de euro, doar din TVA".

Firmele interesate de constructia Tetarom IV pot depune oferta pana pe 15 octombrie

Consiliul Judetean Cluj a publicat anuntul de licitatie pentru constructia Tetarom IV, care urmeaza sa fie construit in comuna Feleacu, in urma unei investitii de aproximativ 12,5 milioane de euro (circa 55 milioane de lei).

Parcul industrial Tetarom. Sursa foto: Tetarom

In proportie de 50%, bugetul pentru aceasta investitie este asigurat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara.1"Sprijnirea dezvoltarii durabile a oraselor poli urbani de crestere", domeniul major de interventie 1.1. "Planul Integrat de Dezvoltare Urbana". Cealalta jumatate de buget este asigurata de Consiliul Judetean Cluj, actionarul majoritar al societatii Tetarom.

Conform anuntului de licitatie postat pe SEAP (sistemul de achizitii publice), ofertele firmelor interesate se vor deschide pe data de 15 octombrie. Tot din toamna ar putea demara si constructia celui de-al patrulea parc Tetarom, in comuna Feleacu. In maxim 20 de zile ar urma sa fie selectat un castigator, pe criteriul "cea mai mica oferta financiara". In cazul in care nu vor fi inregistrate constestatii, firma sau consortiul care va castiga contractul va avea la dispozitie 44 de luni pentru finalizarea lucrarilor.

Pentru amenajarea terenului s-au estimat lucrari in valoare de aproape 800.000 de euro, in timp ce cheltuielile pentru asigurarea utilitatilor necesare obiectivului sunt estimate la peste 14,8 milioane de lei, fara TVA. La acesti bani se mai adauga cheltuielile pentru constructii si instalatii, estimate la peste 11,5 milioane de euro.

Cine sunt investitorii de la Tetarom

In parcul industrial Tetarom I din Cluj isi desfasoara in prezent activitatea companii precum EnergoBit, Banca Transilvania, RCC Consult, EGH Import Export, Agressione Expres Impex, Siemens sau CBC Development Design.

Emerson ocupa in intergime parcul industrial Tetarom II. Sursa foto: Tetarom

Cel de-al doilea parc industrial este ocupat in intregime de Emerson, iar la Tetarom III nu mai exista decat 60 de hectare de teren liber, dintr-un total de 214 hectare. Companii precum Delonghi, Bosch, Imperial ocupa restul terenurilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#tetarom IV, #parc industrial Tetarom, #investitori Tetarom, #investitii Tetarom , #Investitii profitabile