Sfaturi pentru iluminatul interior al casei tale

Miercuri, 27 Decembrie 2023, ora 10:54
0 citiri
Sfaturi pentru iluminatul interior al casei tale
FOTO Unsplash

Iluminatul casei tale ar trebui să fie un detaliu foarte important. Poate că o să spui că e un pic exagerat că o simplă lustră de bucătărie sau un simplu bec din dormitor sunt importante. Până la urmă, rolul lor e să facă lumină, nu? Ei bine, iluminatul casei îți influențează foarte mult starea. Să spunem că ai o lumină prea intensă în dormitor, o să fii agitat și n-o să mai poți să dormi. Și nu doar lumina artificială contează, ci și cea naturală, pe care ar fi indicat să o lași și pe ea să intre la tine în casă, ori de câte ori poți.

În articolul de astăzi o să ne concentrăm pe iluminatul casei, mai exact pe cum te poți juca cu acesta și doar apăsând pe un întrerupător și schimbând complet o cameră. Așa că, dacă ai puțin timp liber, hai să vezi cum poți să folosești lumina din casă în favoarea ta.

Despre iluminatul casei și sfaturi generale de care să ții cont

Fără îndoială că lumina naturală este cea mai sănătoasă opțiune, dar atunci când se întunecă trebuie să apelezi la lumina artificială. Așa că, înainte de a începe să dai scroll down pe fiecare site care-ți apare în cale, în căutarea corpurilor de ilumiant, îți dăm noi câteva opțiuni.

Corpurile de iluminat montate în tavan au capacitatea de a ilumina uniform întreaga încăpere, făcând din ele o alegere foarte bună. În schimb, o altă opțiune este lumina de accent, care, după cum îi spune și numele, este folosită pentru a scoate un anumit lucru din cameră în evidență. Poate un tablou sau bibelou mai special.

Mai există și spoturi integrate în mobilier sau în rafturile bibliotecii care au rolul de a ilumina foarte bine anumite spații mici. Funcționează după același principiu ca lămpile de citit.

Tot secretul iluminatului stă în lumina ambientală care contribuie la atmosfera din casă. De-asta trebuie să te gândești la tipul de iluminat potrivit fiecărei încăperi din casă, dar și fiecărei activități din acea cameră. De exemplu, evită să instalezi corpuri de iluminat cu lumină intensă în camerele destinate relaxării, deoarece acest tip de lumină ar putea fi deranjant.

Ce corpuri de iluminat să alegi pentru fiecare cameră?

În bucătărie, lumina trebuie să fie mai intensă, așa că o lustră de bucătărie cu lumină rece sau neutră, poate să fie ceea ce cauți. Dacă mai iei și o bandă cu LED integrată în mobilier cu același tip de lumină, vei obține un efect de continuitate. Iluminarea blatului de lucru se realizează cu spoturi, iar pentru zona de gătit este necesară o sursă separată de lumină. În cazul în care vrei să luminezi toată încăperea, vei avea nevoie de o lustă bucătărie destul de mare, însă nu te baza doar pe ea. Pe lângă lustra pentru bucătărie vei mai avea nevoie de alte corpuri de iluminat mai mici, astfel încât să te asiguri că fiecare loc are parte de lumină.

În living, o lumină neutră este potrivită, iar în locul în care obișnuiești să citești, vei avea nevoie de o lampă cu lumină caldă și plăcută, pentru o atmosferă relaxantă. Optează pentru o lampă reglabilă cu bec sau LED integrat. Dacă vorbim de sufragerie, aici intră în schemă și lumina naturală care ar trebui să pună în valoare fiecare element din sufragerie. Sau dacă nu pe toate, măcar pe cele principale, cum ar fi canapeaua, fotoliul sau biblioteca.

În baie, chit că e un spațiu mic, este important să folosești mai multe surse de lumină. Pe lângă iluminatul general, o bandă cu LED-uri în zona oglinzii poate aduce un plus de lumină.

În dormitor, predomină în general lumina caldă, iar pentru iluminarea ambelor părți ale patului se folosesc lămpi sau veioze. Dacă ai fotografii sau tablouri pe perete, adaugă lumini de accent pentru a aduce un plus de eleganță. În general, în dormitor, lumina trebuie să fie caldă, fiind un spațiu destinat relaxării.

#iluminat, #casa, #interior , #Stiri Casa