Cum pot garanta IMM-urile un credit de 90.000 de euro prin Programul Kogalniceanu

Marti, 06 August 2013, ora 13:17
5304 citiri
Cum pot garanta IMM-urile un credit de 90.000 de euro prin Programul Kogalniceanu

Relaxarea fiscala pe care o "intentioneaza" autoritatile vine mana in mana cu noi facilitati pentru companiile mici si mijlocii. Programul Kogalniceanu prin care IMM-urile pot lua credite de pana la 90.000 de euro cu dobanda subventionata a suferit noi modificari legate de garantiile acordate.

Statul "isi pune obrazul" pentru companiile mici si mijlocii pentru ca acestea sa aiba lichiditate pentru investitii. Practic, companiile pot accesa credite de pana la 400.000 de lei (adica 90.900 de euro) pentru un an de zile, cu posibilitatea de a-l prelungi cu inca un an.

In plus, companiile vor beneficia si de alte facilitati cum ar fi subventionarea totala a dobanzii sau garantarea creditului de stat.

Printr-un nou ordin de ministru, autoritatile reglementeaza si partea de contracte facand referire la contractul de garantare incheiat cu Fondul de Garantare (FNGCIMM), a contractului de fideiusiune si a contractului de garantie reala mobiliara.

Valoarea maxima a garantiei acordate de stat: Poate fi de maximum 80%, dar nu mai mult de 320.000 lei din valoarea creditului. Dobanzile, comisioanele si orice alte costuri generate de participarea la program nu sunt incluse in valoarea garantiei. Garantia in numele si in contul statului se acorda numai in situatia in care beneficiarul programului nu dispune de garantii suficiente pentru accesarea liniei de credit.

Care este plafonul garantiilor acordate de stat: Plafonul garantiilor ce pot fi acordate in anul 2013 este de 300 milioane lei.

Data pana la care se acorda garantii: In cadrul Programului Mihail Kogalniceanu pentru IMM-uri, independent de subventia de dobanda, se pot acorda garantii pana la data de 31 decembrie 2013, a caror valabilitate nu poate depasi data de 2 octombrie 2014. Garantia in numele si in contul statului se acorda numai in situatia in care beneficiarul nu dispune de garantii suficiente pentru accesarea liniei de credit.

Prima de garantare datorata de IMM-uri: Beneficiarii programului datoreaza o prima de garantare formata din comisionul de risc cuvenit Ministerului Finantelor Publice (1,6% din valoarea garantiei) si din comisionul de administrare, pentru fiecare perioada de valabilitate a garantiei.

Nu sunt eligibile pentru acordarea de garantii: In cadrul programului IMM-urile din sectoarele/domeniile: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, produse energetice, activitati de inchiriere si leasing, activitati de investigare si protectie.

Avantajele companiilor care acceseaza credite prin Programul Kogalniceanu

Prin Programul Kogalniceanu, companiile mici si mijlocii pot obtine finantare pentru "a suplini nevoile de lichiditate pe termen de un an in vederea desfasurarii activitatii".

Nivelul maxim admis pentru credit: Facilitatile care se acorda in cadrul Programului Mihail Kogalniceanu constau in acordarea unei linii de credit, in valoare maxima de 400.000 lei/I.M.M./an (90.900 de euro), cu dobanda total subventionata, dar nu mai mult de 9% pe an din soldul sumei utilizate din linia de credit acordata, si/sau cu garantarea creditului de catre stat.

Perioada de rambursare: Este de maximum un an de la data acordarii liniei de credit. Linia de credit se poate prelungi pe o perioada de maximum un an de la data scadentei, pe perioada de valabilitate a Programului Mihail Kogalniceanu, in conditiile in care, la data aprobarii prelungirii, se constata ca beneficiarul indeplineste cumulativ criteriile de eligibilitate prevazute, fara a fi necesara reintregirea plafonului liniei de credit la scadenta.

România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
#credite imm, #credite IMM Kogalniceanu, #programul Kogalniceanu , #Credit IMM