Fondul European de Investitii si posibilitatea crearii unei retele de tip business angel (II)

Joi, 12 Iunie 2014, ora 14:15
3513 citiri
Fondul European de Investitii si posibilitatea crearii unei retele de tip business angel (II)

In prima parte a articolului, vorbeam despre oportunitatea care s-a creat gratie FEI pentru business angels prin European Angels Fund. Aminteam despre structura si despre initiativele care functioneaza deja prin acest fond.

Polarizarea 'ei-noi' reflecta cel mai bine situatia din tara noastra referitoare la business angels. Titlurile in mare parte dintre publicatiile scrise si online se concentreaza pe credite ca surse de finantare pentru o afacere. Increderea persoanelor care cauta o finantare se indreapta in aceeasi directie fiindca alternativele care exista nu prea primesc atentie de nicaieri.

In primul rand, Romania nu are o cultura antreprenoriala propice pentru astfel de investitori. Piata nu este suficient de matura pentru a favoriza persoane cu avutia necesara, de minimum 250.000 euro, sa plaseze investitii de tip angel, cu mici exceptii. In schimb, are indivizi care pretind a fi business angels fara a avea legatura cu investitiile. Educatia, sau mai degraba lipsa ei, si limitele financiare actioneaza in detrimentul acestora in ceea ce priveste sansele de a conlucra cu FEA. Treaba se face dupa ureche, intr-o doara, iar cu un asemenea grad de profesionalism nu poti sa te prezinti in fata unei evaluari europene.

Ca o extensie, fiindca nu prea avem business angels in adevaratul sens al cuvantului, nici nu poate fi vorba de retele de business angels puse la punct. O exceptie ar fi Tech Angels, insa nu se compara cu initiative din Germania sau Austria. Spre exemplu, BAND, de care am vorbit mai sus, numara nu mai putin de 48 de membri in forma comunitatilor de business angels. Dintr-un unghi comparam mere cu pere, insa este important de constientizat nivelul modelelor de buna practica.

La nivel investitional nu prea exista instrumente de finantare seed sau early stage. Din nefericire, acesta este tocmai tipul de finantare de care este nevoie cel mai mult pentru a spori afacerile romanesti. Guvernul demareaza programe pentru stimularea IMM-urilor insa nu acorda atentie alternativelor de finantare din mediul privat de tip business angel, nici ca educatie si nici ca facilitati fiscale. In Marea Britanie, o investitie de tip business angel poate beneficia de scutirea a 30% sau chiar 50% din impozitul pe profit.

"Strategia guvernamentala pentru dezvoltarea sectorului Intreprinderilor Mici si Mijlocii si imbunatatirea mediului de afaceri din Romania - Orizont 2020", supusa consultarii publice pana in 24 iunie, isi propune sa adreseze facilitarea accesului IMM-urilor la finantare adecvata prin crearea unei retele de tip business angel. Este un pas important faptul ca a fost inclusa aceasta directie si o asemenea asociatie ar putea veghea mai departe la crearea unui mediu propice pentru business angels prin sustinerea reglementarilor legislative si financiare necesare, similar modelelor de buna practica de care amintesc mai sus. Poate, la un moment dat, vom putea sa fim competitivi din acest punct de vedere pe piata europeana si FEA nu va fi doar o cursa de masini la care noi venim cu triciclete.

Articol semnat de Peter Barta, CEO Fundatia Post Privatizare

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#opinie barta, #Fondul European Investitii, #fonduri IMM, #facilitati imm , #Fonduri IMM