Cresterea din piata imobiliara este sezoniera - Interviu Ion Radu Zilisteanu

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 13:16
2252 citiri
Cresterea din piata imobiliara este sezoniera - Interviu Ion Radu Zilisteanu

INS a facut publice vineri noi date pe domeniul imobiliar. Conform raportului, volumul lucrarilor de constructii a crescut in februarie cu 13,4% fata de luna precedenta, lucrarile la cladiri rezidentiale crescand cu 10,7 procente.

Daca aceasta crestere are sau nu radacini adanci, despre lucrarile de dezvoltare ale Capitalei, programul de reabilitare termica si alte teme, a vorbit intr-un interviu pentru Business24, Dr. Ion Radu Zilisteanu.

Business24: In urma cu putin timp, declarati pentru Business24 ca piata imobiliara isi revine abia la 6-12 luni dupa ce isi revine economia. In acest context, reprezinta cresterea din februarie o revenire a pietei imobiliare sau o pura intamplare?

Dr. Ion Radu Zilisteanu:E o crestere sezoniera. Rapoartele INS-ului pe constructii pe ultimii patru ani, anii de criza, arata fluctuatii destul de importante, dar nu e in mod neaparat o tendinta. Au fost perioade cand au crescut, cand au scazut, dar la niveluri reduse fata de perioada anterior crizei.

Acesta e un comportament tipic pentru indicatorii care reactioneaza cu intarziere.

Acelasi raport mentioneaza si cresteri la constructiile ingineresti. Ce fel de constructii intra la acest capitol?

In general, poduri, ceea ce la CFR se numeau "lucrari de arta".

In urma cu cateva saptamani s-a votat bugetul Capitalei. Consilierii au decis taierea fondurilor pentru anumite investitii, dar au refuzat si proiecte importante precum autostrada suspendata. Cum considerati aceasta atitudine?

Aici intram deja in teritoriul deciziilor politice. In Consiliul General al Bucurestiului exista o lupta surda intre majoritate si primarul general. Evident ca acum, in preajma campaniei electorale, consilierii generali potrivnici lui Oprescu incearca sa ii minimizeze acestuia sansele sa fie reales. E o decizie politica.

In conditiile in care se stie cine este in spatele acestui buget, nu este totusi in defavoarea partidelor din care fac parte acesti consilieri?

Cred ca nu ii intereseaza atat timp cat il impiedica pe Oprescu sa se impauneze cu niste realizari. Perioada pana la alegerile locale fiind destul de scurta, lucrurile dup-aia de vor schimba.

Tot in raportul INS, se mentioneaza ca domeniul cladirilor rezidentiale a cunoscut o crestere de 10,7% in februarie. De unde vine aceasta crestere?

In general, pana inainte de a izbucni criza, in Romania se dadeau cam 40.000 de autorizatii de constructie pe an. Din acestea, jumatate erau in mediul rural si jumatate in urban. Cele din mediul rural erau dominate de constructiile pe care si le faceau romanii care lucreaza in strainatate si care, strangand niste bani, au reusit sa isi construiasca locuinte in Romania.

Revenirea aceasta o pun mai degraba pe o componenta sezoniera, faptul ca s-a incalzit, si pe faptul ca situatia romanilor care lucreaza in exterior s-a imbunatatit in ultima perioada.

Deci nu poate fi vorba de o revenire a investitorilor pe piata locala?

Daca ne referim la piata dezvoltarilor rezidentiale imobiliare, facute de dezvoltatori, aceasta e deja inghetata, pentru ca ei au deja pe stoc o gramada de unitati locative nevandute asa ca putini se mai aventureaza sa construiasca unele noi.

Subiectul reabilitarii termice este in prim plan de ani de zile. Recent, Uniunea Europeana a anuntat ca este de acord ca banii necheltuiti in programe UE sa fie redistribuiti catre aceste proiecte. Astfel, ei ar fi de acord sa acopere 50% din cheltuieli daca 30% sunt acoperiti de autoritati si 20% de locatari. Ministrul Orban a declarat insa ca formula nu se poate aplica si pentru Bucuresti, pentru ca aici PIB-ul pe locuitor e mai mare. Ce parere aveti despre acest lucru?

Din piata stiu ca se pregatesc niste reabilitari din-astea pe bani europeni in conditii in care locatarii nu contribuie cu nimic. Acum, in perioada pre-electorala toti primarii de sectoare incearca sa suporte din bugetele locale aceste costuri, sa nu il puna pe locatar sa plateasca pentru ca e campanie electorala si vor sa isi faca reclama.

Eu inteleg ca Orban vrea sa spuna ca cei care locuiesc in Bucuresti au resurse financiare mai mari si atunci ar putea sa suporte. Cred ca asta e sensul pe care vrea sa il dea.

Care este parerea dumneavoastra despre acest program de reabilitare? Este cu adevarat util?

Reabilitarea termica are valente certe si cu siguranta ca aceasta contribuie, in mod decisiv, la micsorarea facturilor de energie termica. Sa nu uitam ca majoritatea blocurilor de locuinte sunt construite cu cateva zeci de ani in urma si atunci standardele erau altele, dar a intervenit in timp degradarea cladirilor, care imbraca si aspectul termic, si atunci cu siguranta ca eficienta energetica a unor imobile reabilitate termic va fi mult mai mare. Consider ca se justifica.

Din cate stiu eu s-au facut si simulari in sensul asta si in umra lor s-a ajuns la concluzia ca recuperarea sumelor investite in reabilitare termica prin micsorarea facturilor ulterioare e destul de rapida indiferent cine suporta reabilitarea.

Este totusi reabilitarea eficienta in conditiile in care multe apartamente nu sunt dotate cu contoare individuale la calorifer?

Chiar daca nu exista contorizare individuala termica, exista contorizarea la nivel de scara. Daca eficienta termica a apartamentelor de pe scara respectiva va fi mai buna, este clar ca furnizorul va putea sa dea agent termic primar la o temperatura mai mica.

Din 2011, cei care doresc sa vanda, sa inchirieze sau sa isi reabiliteze termic locuinta au nevoie de un certificat energetic. Este acesta un document cu adevarat util, sau inca o corvoada birocratica?

Daca aceste evaluari de eficienta energetica s-ar face corect, ele ar fi utile, insa, dupa stiinta mea in multe dintre cazuri se aplica doar niste formule, iar rezultatul este unul care nu da informatii utile in legatura cu eficienta energetica.

In piata imobiliara, un astfel de certificat energetic ar putea avea efectul de modificare a pretului unor imobile. Judecam, spre exemplu, pe o scala de la 1 la 10. Daca un imobil are eficienta 6 din 10, sa zicem, este clar ca potentialul cumparator si-ar face socoteala in felul urmator - "Cat sa dau eu pe apartamentul acesta, astfel incat adunat cu cheltuiala mea pentru a-l aduce de la eficienta 6 la eficienta 10 sa dea pretul de piata?". Ar fi un element de negociere pentru cumparator.

E echivalent cu decizia unui individ care vrea sa isi cumpere un automobil si isi pune problema cat consuma acel automobil la 100 km.

Astfel, sfatuiti proprietarii de apartamente care doresc sa vanda sa astepte sa vina primaria sa reabiliteze blocul?

Depinde de situatia fiecaruia. Daca e presat sa vanda, atunci nu o sa mai astepte. Daca nu e presat de astfel de motive, sigur ca trebuie sa mai astepte.

Da, pentru ca apartamentul consuma mai putin la suta de kilometri. Cheltuielile lui vor fi mai mici. Insa nu trebuie uitat si momentul de pe piata cand oferta e mult mai mare decat cererea solvabila. Elementul acesta de eficienta energetica e mai putin important intr-o perioada cand oferta e foarte mare.

#interviu Ion Radu Zilisteanu, #interviu Zilisteanu, #raport INS piata imobiliara februarie 2012 , #Apartamente