Culmea crizei imobiliare: in primul semestru al anului, companiile au fost cel mai interesate de birourile de lux

Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 12:10
2075 citiri
Culmea crizei imobiliare: in primul semestru al anului, companiile au fost cel mai interesate de birourile de lux
Companiile s-au aratat interesate de birourile din clasa A, in primul semestru. Sursa Foto: SkyTower.ro

Birourile din clasele superioare de calitate, respectiv A si B+, au fost cele mai cautate de catre companii in primul semestru al acestui an, reprezentand aproape 70% din din spatiile de birouri tranzactionate de marile companii imobiliare.

"Cele mai multe cladiri alese pentru relocare se afla in cladiri de clasa A si B, ceea ce inseamna ca acestea au devenit spatii affordable, pe care si le pot permite mai multe categorii de companii. Este un lucru bun pentru piata, pentru ca acest fenomen demonstreaza ca, din acest an, printre criteriile de selectie ale clientilor revine si calitatea, nu doar costurile, ceea ce este un semn incurajator si pentru developeri", declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Birourile din clasa A, cele mai tranzactionate in S1

Birourile din clasa A au avut cea mai mare pondere in totalul relocarilor din prima jumatate a anului, respectiv 43%, fiind urmate de birourile de clasa -A si B+, cu un procent de 26%, iar pe locul trei au fost cele de clasa B, cu 21%. In acelasi timp, vilele au avut o pondere de 7% din totalul relocarilor.

Spatiile de birouri in vile sunt o solutie aleasa cu precadere de companii cu un numar de angajati cuprins intre 15 -50 persoane, activand in domenii precum consultanta, publicitate, avocatura sau servicii personale.

In acelasi timp, birourile din clasa C au avut o pondere de numai 3% din totalul spatiilor tranzactionate.

Printre cladirile de clase superioare in care s-au facut mai multe tranzactii in acest an, fiind alese de mai multi chiriasi, se numara CSDA Siriului, West Gate, Afi Business Park, Monolit Square, CDG Plaza si Arion Green.

Interesul pentru birouri, ridicat si la inceputul semestrului doi

Interesul pentru birouri a continuat sa fie ridicat si in prima parte a semestrului doi al anului.

Astfel, la jumatatea lunii august, Amadeus Marketing Romania, parte a grupului international Amadeus, ofurnizor de solutii tehnologice avansate pentru industria de travel, a inchiriat birouri cu o suprafata de 366 de metri patrati la etalu 19 din Sky Tower, cea mai inalta cladire din Romania (137 metri si 37 etaje), dezvoltat de Raiffeisen Property International.

O alta companie, Sien, si-a marit spatiul de birouri cu inca 848 metri patrati, inchiriati in Astoria Business Center, astfel incat cladirea de birouri, cu o suprafata totala de 6.700 mp, a atins un grad de ocupare de 100%. Astoria Business Center este usituat in zona Romana.

Sien dezvolta si livreaza o mare varietate de produse, solutii si servicii pe piata bunurilor virtuale, distributiei de aplicati si provisioning. Compania este prezenta in Romania din 2007, avand in prezent 50 de angajati, iar echipa este in continua extindere.

Dupa cea a birourilor, si piata apartamentelor isi revine

Piata rezidentiala este in revenire, dupa mai multi ani de scadere, preturile de tranzactionare inregistrand, la inceputul anului, o crestere cu 0,87%, conform datelor publicate de Insitutului National de Statistica.

In crestere a fost si numarul tranzactiilor imobiliare din perioada ianuarie-iulie 2013, fiind mai mare cu 20% fata de aceeasi perioada din 2012, ajungand la 462.743 de tranzactii, a anuntat Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

O tranzactie importanta din domeniul rezidential este licitatia publica organizata de Autovit, care detine targul auto din Vitan Barzesti, prin care vrea sa vanda un bloc de locuinte de lux in apropiere de Piata Alba Iulia din Bucuresti, pretul minim fiind de 12 milioane de euro.

Autovit a cumparat blocul de locuinte, in stadiu de structura, in 2010, pentru care a platit 2,9 milioane de euro, plus TVA.

#birouri Bucuresti, #spatii birouri, #inchirieiri birouri, #tranzactii imobiliare , #Tranzactii imobiliare