Diferenta dintre pretul apartamentelor noi si vechi din Bucuresti s-a injumatatit

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 15:15
2227 citiri
Diferenta dintre pretul apartamentelor noi si vechi din Bucuresti s-a injumatatit
www.spatiulconstruit.ro

Diferenta dintre pretul unui apartament nou-construit si unul vechi in aceeasi zona din Bucuresti s-a redus la jumatate (11%) in primele noua luni fata de sfarsitul anului trecut, in schimb in alte orase mari din tara, precum Brasov, Cluj-Napoca, Constanta si Timisoara, ecartul a crescut.

"Cu exceptia Bucurestiului, unitatile locative din ansamblurile rezidentiale s-au scumpit mai mult decat cele din blocurile ridicate inainte de Revolutie - fapt care a dus, in majoritatea cazurilor, la o accentuare a ecartului dintre cele doua categorii de locuinte", se arata intr-un comunicat al portalului imobiliare.ro, potrivit Mediafax.

In prezent, la nivelul Capitalei, diferenta dintre pretul mediu cerut pentru un apartament nou-construit si unul vechi este de aproximativ 11% - o scadere sensibila avand in vedere ca la finele anului trecut diferenta era de 20%. Bucurestiul este singurul mare oras al tarii in care locuintele amplasate in blocuri noi au continuat sa se ieftineasca in 2014, acestea consemnand un recul de 5,3% la noua luni, de la 1.184 la 1.121 de euro pe metru patrat. Unitatile locative din blocurile vechi, pe de alta parte, au inregistrat un avans de 2,6%, de la 982 la 1.008 euro pe metru patrat.

In Brasov, o locuinta nou-construita este, in medie, cu 69 de euro pe metru patrat mai scumpa decat una in bloc vechi, adica 8%. La sfarsitul lui 2013 insa, "distanta" dintre cele doua categorii de apartamente era de 54 de euro pe metru patrat. Accentuarea acestei diferente se datoreaza faptului ca locuintele din blocurile noi s-au scumpit mai mult anul acesta, respectiv cu aproape 3%, de la 868 la 894 de euro pe metru patrat. Spre comparatie, apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,35%, de la 814 la 825 de euro pe metru patrat, conform Imobiliare.ro.

Locuintele noi, mai ieftine in Cluj-Napoca

Cluj-Napoca este singurul dintre cele cinci centre regionale analizate in care locuintele noi sunt mai ieftine decat cele vechi, principalul motiv fiind amplasamentul si anume faptul ca o mare parte din oferta pe segmentul nou este situata in Floresti si nu in Cluj-Napoca. Apartamentele vechi sunt cu aproximativ 10% mai scumpe decat cele noi, diferenta fiind in scadere avand in vedere ca la finalul anului trecut aceasta se situa in jurul valorii de 20%. Apartamentele din ansamblurile rezidentiale clujene s-au scumpit in primele noua luni ale anului cu aproape 13,2%, de la 797 la 902 euro pe metru patrat. Pe de alta parte, locuintele din blocurile vechi s-au scumpit cu 2%, de la 970 la 990 de euro pe metru patrat util.

Un apartament nou-construit in Constanta este cu 6% mai scump decat unul vechi, cu alte cuvinte, acesta poate fi achizitionat, in medie, cu 50 de euro pe metru patrat util mai mult decat unul vechi (fata de o diferenta de 29 de euro pe metru patrat, valabila la sfarsitul anului trecut). Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, in primele noua luni din 2014, unitatile locative din ansamblurile rezidentiale s-au scumpit cu aproape 2,8%, de la 861 la 885 de euro pe metru patrat, in timp ce locuintele din blocurile vechi au ramas la un nivel de pret relativ constant, respectiv 835 de euro pe metru patrat (de la 832 de euro pe metru patrat).

In Timisoara, diferenta de pret dintre un apartament nou si unul vechi era, la inceputul lunii octombrie, de 73 de euro pe metru patrat, aproximativ 9%, in crestere fata de 46 de euro pe metru patrat la finele lui 2013. In decurs de noua luni, locuintele noi s-au apreciat cu 7,9%, de la 832 la 898 de euro pe metru patrat util, iar pretul cerut pentru apartamentele vechi a crescut cu aproape 5%, de la 786 la 825 de euro pe metru patrat.

#diferenta pret apartamente noi vechi, #pret apartamente bucuresti , #Stiri Imobiliare