Preturi apartamente: Prima crestere dupa criza

Vineri, 04 Mai 2012, ora 08:16
3370 citiri
Preturi apartamente: Prima crestere dupa criza

Pretul mediu al apartamentelor a inregistrat o crestere usoara fata de anul trecut, in Timisoara, pentru prima oara de la inceputul crizei imobiliare. In alte localitati, insa, scaderea continua, iar la nivel national pretul mediu a stagnat.

Specialistii din piata atrag atentia asupra faptului ca situatiile in care preturile apartamentelor au crescut sunt izolate si ca nu se pune deocamdata problema unei reveniri a pietei imobiliare.

"Ma astept ca preturile (apartamentelor vechi, n.red.) sa continue sa scada intr-un ritm lent. Am spus asta si anul trecut si la inceputul anului acestuia (dar, inca o data, foarte multi experti vorbesc despre cresterea preturilor). Nu exista motive pentru care acest trend sa se schimbe in viitorul apropiat", considera Ilias Papageorgiadis, CEO al companiei de consultanta More Real Estate Services.

Pretul mediu al apartamentelor la nivel national a stagnat in luna aprilie, la 1,004 euro/mp util, potrivit indicelui imobiliare.ro, insa a scazut cu 4,3% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

Timisoara, primul oras in care pretul apartamentelor a crescut

Totusi, pentru prima data de la inceputul crizei imobiliare, asistam la o premiera: in Timisoara, atat pe segmentul nou, cat si pe cel vechi, pretul mediu cerut in prezent pentru apartamentele scoase la vanzare este mai mare decat in urma cu 12 luni. Apartamentele din acest oras s-au ieftinit cu 0,7% in ultimele treizeci de zile, sub influenta evolutiei pretului la apartamentele noi.

Dar valoarea indicelui imobiliare.ro inregistrata la nivelul orasului pentru cea de-a patra luna a anului, 807 euro/mp util, este cu 0,5% mai mare decat valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.

Astfel, pretul mediu pentru un apartament de 50 mp este de 40.350 euro in orasul Timisoara. La acest pret, se gasesc locuinte de vanzare in toate zonele orasului.

De exemplu, un apartament de doua camere, situat in zona Dambovita, cu o suprafata de 48 mp, construit in 1990, semidecomadat, se ofera pentru suma de 40 de mii euro.

Tot la 40.000 de euro se ofera spre vanzare un apartament de doua camere, de 50 mp, situat in zona centrala. Este semidecomandat si amplasat la ultimul etaj.

In Bucuresti, apartamentele s-au ieftinit fata de 2011

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti a inregistrat in luna aprilie o valoare medie de 1.146 euro/mp pentru apartamentele vechi si noi, in usoara crestere fata de luna precedenta. Insa fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele din Bucuresti sunt in prezent cu 3,2% mai ieftine.

Astfel, pretul mediu pentru un apartament de 50 mp este de 57.300 euro in Capitala, astfel de oferte fiind disponibile pentru zona centrala a orasului.

De exemplu, pentru un apartament de doua camere in zona Crangasi, construit in 1984, cu imbunatatiri, situat la cateva minute de statia de metrou, cu o suprafata de 50 mp, propritarul cere suma de 60 de mii euro, potrivit portalului imobiliare.ro

Oferte asemanatoare se gasesc si in zona Ferdinand. Tot la 60 de mii de euro este oferit un apartament de doua camere de 56 de mp, la etajul 7 din 8, construit in 1985.

Si in Constanta continua trendul de scadere

Apartamentele scoase la vanzare in Constanta continua sa se ieftineasca, astfel incat, in luna aprilie pretul mediu cerut pentru unitatile scoase la vanzare aici a inregistrat o scadere, de 0,4%. Indicele imobiliare.ro calculat la nivelul orasului a atins valoarea de 911 euro/mp util.

Astfel, pretul mediu pentru un apartament de 50 mp in Constanta este de 45.550 euro. La acest pret, se gasesc oferte de apartamente in mai multe zone bune ale orasului.

De exemplu, in zona I.C. Bratianu din Constanta, un apartament de doua camere cu suprafata de 50 mp, construit in 1990, la etajul trei din patru, se vinde pentru suma de 45 de mii euro.

Un alt apartament cu doua camere este oferit spre vanzare in zona Tomis 2, avand mai multe imbunatatiri si o suprafata de 49 mp. Pretul cerut este de 45 de mii euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#preturi apartamente, #preturi apartamente timisoara, #preturi apartamente Bucuresti, #preturi apartamente Constanta , #Apartamente