RA-AAPS continua sa inregistreze pierderi, desi anunta profit in acest an

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 15:35
2420 citiri
RA-AAPS continua sa inregistreze pierderi, desi anunta profit in acest an
Foto: agenda.ro

Regia Patrimoniului de Stat (RA-APPS), care a continuat sa ignore avertizarile consultantilor imobiliari privind procedura de vanzare a imobilelor, a ratat din nou, al treilea an consecutiv, propria tinta de incasari din aceasta sursa si a ramas cu mari pierderi, desi anunta rezultate pozitive.

Noile rezultate negative ale regiei au fost incluse in bugetul rectificat pe acest an, aprobat marti de Guvern, potrivit Mediafax.

Astfel, daca in luna februarie RA-APPS anunta optimist ca spera si in acest an sa incaseze 190 milioane lei din licitatii pentru vanzarea imobilelor din portofoliu, aproape aceeasi suma calculata si ratata si anul trecut, bugetul rectificat releva ca suma obtinuta efectiv din incasari nu a putut depasi 75,8 milioane lei, de aproape trei ori mai putin decat spera.

Regia a cheltuit insa peste 50 milioane lei pe salarii, inclusiv bonusuri si drepturile sefilor, si si-a bugetat 26,3 milioane lei pentru baza materiala de reprezentare si protocol, cu 11,2 milioane lei mai mult decat suma cheltuita anul trecut.

Pierderi de 57, 2 milioane de lei

Astfel, RA-APPS va inregistra si in acest an pierderi, de 57,2 milioane lei, in conditiile in care anunta ca va inchide anul cu profit.

La sfarsitul anului trecut, regia, care a inceput in acest an procedura de vanzare a imobilelor din portofoliu prin negociere directa la un pret cu 30% mai mic, in pofida avertizarilor repetate ale consultantilor imobiliari care au atentionat ca este nevoie de infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau de transferul acestor servicii catre firme private, a fost obligata sa isi revizuiasca din nou, in scadere drastica, estimarea de incasari.

Aceasta era a doua revizuire in scadere a incasarilor RA-APPS, dupa cea operata in 2012, din nou pe fondul licitatiilor esuate, cele mai multe din lipsa de oferte.

Astfel, pentru anul trecut, regia estima venituri din vanzarea de imobile de 193,5 milioane lei, dar a ramas cu incasari de doar 42 milioane lei, de aproape cinci ori mai putin fata de prognoza initiala.

Mai mult, RA-APPS a ramas in deficit, cu o pierdere de 65 milioane lei, aproape dublu fata de anul precedent, desi miza pe profit.

In 2012, Guvernul a revizuit, de asemenea, in scadere drastica estimarea de venituri obtinute din vanzarea imobilelor aflate in administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitatiilor esuate.

Un document oficial prezentat insa de MEDIAFAX a indicat ca si aceasta noua tinta a fost ratata, de fapt, la mare distanta si ca vanzarea nu a decurs conform asteptarilor, RA-APPS reusind sa vanda doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vanzare. In aceste conditii, veniturile incasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, iar pierderea s-a cifrat la aproape 38 milioane lei.

In luna iulie 2013, premierul Victor Ponta afirma, la solicitarea presei de a explica situatia, ca esecul repetat al licitatiilor RA-APPS este generat de faptul ca evaluarile au fost facute la nivelul pietei imobiliare din urma cu cativa ani, dar ca acum piata "a revenit la un nivel de normalitate".

RA-APPS a scos insa la vanzare 103 imobile, dintre care a reusit sa vanda in 2012 doar 14 active, iar in 2013 au fost vandute 85 de imobile, dintre care 59 cu plata integrala si 26 cu plata in rate.

Contravaloarea activelor vandute a fost de numai 14 milioane euro, de trei ori mai mica decat estimarea initiala a regiei.

Recent, RA-APPS a esuat si in vanzarea hotelului Triumf din Capitala, unul dintre cele mai valoroase active din portofoliu, deoarece nu a primit nicio oferta desi a redus pretul fata de licitatia anterioara, din 2007.

Noul cadru legal introdus de Guvern in primavara anului trecut prevede ca, in cazul in care cea de-a treia licitatie a avut loc fara ca vreun ofertant sa fi oferit cel putin pretul de pornire al licitatiei, imobilul va putea fi vandut prin negociere, pe baza unei oferte de cumparare care va putea fi mai mica cu pana la 30% decat pretul de pornire, dar nu mai mica decat "valoarea de inventar" a imobilului.

Intreaga operatiune a fost pregatita in contextul in care consultanti imobiliari au atentionat in repetate randuri ca vanzarea activelor in conditiile actuale ale pietei nu este cea mai buna solutie si ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre firme private sunt alternative mult mai bune la vanzarea individuala a proprietatilor, care ar asigura o transparenta sporita si un castig mai bun pentru stat.

Ignorand aceste atentionari, RA-APPS a fost obligata de fiecare data, la final de an, sa isi revizuiasca negativ estimarea bugetara initiala, pe fondul licitatiilor repetate si esuate pentru vanzarea imobilelor, cele mai multe din lipsa de oferte.

Regia Protocolului de Stat, la care lucreaza un numar mediu de 2.148 angajati, cu un castig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele lor.

Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat ca intregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.

#Regia Patrimoniului de Stat, #consultanti imobiliari , #Stiri Imobiliare