In ce investim banii din vanzarea certificatelor de CO2?

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 12:09
1453 citiri
In ce investim banii din vanzarea certificatelor de CO2?

Sumele obtinute din vanzarea certificatelor de emisii de CO2 vor fi utilizate pentru stimularea achizitionarii de autovehicule hibrid sau electrice, cresterea productiei de energie din surse regenerabile si pentru impaduriri, a decis miercuri Executivul.

Potrivit Hotararii adoptate de Guvern, banii mai pot fi investiti in modernizarea grupurilor energetice si in reducerea emisiilor de noxe in agricultura si transporturi. Fiecare proiect va fi aprobat de Guvern.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat la finalul sedintei Executivului ca Romania poate valorifica in acest an 300 de milioane de tone in pachete a cate un milion de tone.

O comisie formata din reprezentanti ai ministerelor Economiei, Mediului, Finantelor si Afacerilor Externe va negocia vanzarea certificatelor de emisii de CO2, care pot fi cumparate doar de statele semnatare ale Protocolului de la Kyoto.

Romania va vinde surplusul de certificate de CO2 alocate prin Protocolul de la Kyoto pentru a aduce bani la buget, dar si pentru ca pretul acestora pe piata internationala este in scadere, iar banii obtinuti vor fi investiti in proiecte care duc la reducerea emisiilor de noxe, potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptate de Guvern in urma cu cateva saptamani.

Actul normativ prevede ca sumele obtinute din vanzarea surplusului de certificate de CO2 se vireaza la Fondul de mediu si vor fi utilizate pentru finantarea proiectelor care duc la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Comercializarea surplusului de certificate de CO2 se face prin negociere directa si va fi luata in calcul oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic.

Executivul argumenteaza adoptarea acestui act normativ "luand in considerare criza economica si faptul ca venitul obtinut din comercializarea surplusului (...) conduce la un impact pozitiv asupra deficitului bugetar si reprezinta o sursa de finantare pentru proiectele de mediu (...) precum si pentru proiectele din sectorul rezidential, agricultura si transporturi, in vederea aplicarii pachetului legislativ energie-schimbari climatice".

Actul normativ a fost aprobat in regim de urgenta pentru ca tendinta pe piata certificatelor de CO2 este de scadere "semnificativa" a pretului, se mai arata in text.

In iulie 2009, ministrul Economiei Adriean Videanu declara ca Romania vrea sa vanda certificate ce corespund unei cantitati de 150 de milioane de tone de CO2, din cele 250 de milioane de tone ce-i revin conform Protocolului de la Kyoto.

Ministrul estima ca Romania va incasa 1,8 miliarde de euro.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#vanzare, #certificate, #co2, #kyoto, #videanu , #stiri Impact