Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
International > Stiri International
A   A   A

Averea fulminantă pe care a strâns-o liderul mercenarilor Wagner, în ciuda sancțiunilor impuse Rusiei. Milioane de dolari din petrol, gaze, diamante și aur

Averea fulminantă pe care a strâns-o liderul mercenarilor Wagner, în ciuda sancțiunilor impuse Rusiei. Milioane de dolari din petrol, gaze, diamante și aur
Liderul rus al mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin FOTO BBC.co.uk
Rușii fentează sancțiunile impuse de Occident după declanșarea, în urmă cu un an, a invaziei Ucrainei de către armata lui Putin. Produse de la branduri renumite ajung, pe căi obscure, pe piata din Rusia, iar apropiații liderului de la Kremlin prosperă de la o zi la alta.
O investigație Financial Times arată faptul că liderul rus al mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a obținut venituri de 250 de milioane de dolari din imperiul său global al exploatării resurselor naturale în cei patru ani dinainte ca Putin să declanșeze invazia Ucrainei.

Chiar și după impunerea sancțiunilor la adresa Rusiei, averea lui Prigojin nu au reușit să oprească sutele de milioane de dolari să intre în conturile lui Prigojin din extracția de petrol, gaze naturale, diamante și aur, din țări precum Sudan și Siria.

Financial Times a analizat conturile companiilor susținute de Wagner și care erau deja sancționate de SUA, UE și Marea Britanie pentru că erau controlate de Prigojin, precum și alte companii care au rămas nesancționate, dezvăluite în documente legale care au fost făcute publice, scrie Digi24.ro.

În analiza FT nu au fost incluse afacerile lui Prigojin din Rusia pentru care liderul Wagner a primit contracte grase cu statul.

Cu toate că Prigojin a fost sancționat de SUA încă din 2016 și pus de FBI pe lista celor mai căutați infractori din lume în 2021, barajul de restricții a avut un efect minor asupra afacerilor cu resurse naturale ale Grupului Wagner în Africa și Orientul Mijlociu. ...citeste mai departe despre "Averea fulminantă pe care a strâns-o liderul mercenarilor Wagner, în ciuda sancțiunilor impuse Rusiei. Milioane de dolari din petrol, gaze, diamante și aur" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Joi, 23 Februarie 2023, ora 09:05

 Articol citit de 424 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor