Banca Angliei a dezvaluit cum va arata bancnota de 50 de lire. Ce personalitate apare pe ea

Vineri, 26 Martie 2021, ora 04:00
1346 citiri
Banca Angliei a dezvaluit cum va arata bancnota de 50 de lire. Ce personalitate apare pe ea
Noua bancnota de 50 de lire FOTO Twitter

Banca Angliei a dezvaluit designul unei viitoarei bancnote de 50 de lire sterline, cu chipul lui Alan Turing, matematicianul care, prin abilitatile sale de descifrare a codurilor, a contribuit la victoria aliatilor in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, si despre care se crede ca s-ar fi sinucis dupa ce a fost condamnat pentru homosexualitate, informeaza Reuters.

Pe bancnota de 50 de lire sterline este reprezentata o formula matematica dintr-o cercetare realizata de Turing in 1936, considerata o precursoare a informaticii moderne, precum si desene tehnice ale masinilor folosite pentru descifrarea codul Enigma.

Bancnota din polimer contine si un citat din Turing despre aparitia inteligentei artificiale: ''Este doar un preambul a ceea ce va veni si doar umbra a ceea ce va fi''.

Pe baza descoperirilor matematicienilor polonezi care reusisera sa citeasca codul german Enigma, Turing a dezvoltat o metoda de descifrare a codurilor naziste, devenite din ce in ce mai complexe. Povestea a fost stat la baza peliculei ''The Imitation Game'' (2014), in care Turing este interpretat de actorul Benedict Cumberbatch.

Munca lui Turing a dus la descifrarea comunicatiilor navale germane, care au ajutat convoaiele aliatilor sa stea la distanta de submarinele inamice si a jucat un rol esential in Batalia Atlanticului.

El a dezvoltat totodata o tehnica care a dus la spargerea cifrului german Lorenz, cu un grad mai mare de complexitate. Turing a fost condamnat pentru homosexualitate in 1952 si a fost supus castrarii chimice prin injectii cu hormoni feminini pentru a evita pedeapsa cu inchisoarea.

In Marea Britanie, homosexualitatea a fost considerata infractiune pana in 1967. Turing s-a sinucis cu cianura in 1954, la varsta de 41 de ani, potrivit concluziilor anchetei din acea vreme. A fost gratiat de regina Elisabeta a II-a in 2013 pentru condamnarea pe care o primise cu doi ani inaintea mortii.

''Banii spun ceva despre caracterul unei natiuni'', a declarat joi guvernatorul Bancii Angliei intr-un comunicat care scoate in evidenta realizarile lui Turing. ''A fost de asemenea gay, iar din acest motiv a fost tratat groaznic'', a spus Bailey. ''Prin prezenta lui pe bancnota de 50 de lire sterline din polimer ii celebram realizarile si valorile pe care le simbolizeaza''.

Directorul Centrului Guvernamental pentru Comunicatii (GCHQ), Jeremy Fleming, a spus ca imaginea lui Turing pe bancnota este un moment de referinta. ''Turing a fost acceptat pentru genialitatea s ...citeste mai departe despre "Banca Angliei a dezvaluit cum va arata bancnota de 50 de lire. Ce personalitate apare pe ea" pe Ziare.com

#bancnota, #lire , #Stiri International