Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
International > Stiri International
A   A   A

Cât de bogați sunt talibanii: buget de 1,6 miliarde de dolari în 2020. Cele mai importante șase surse de venit

Cât de bogați sunt talibanii: buget de 1,6 miliarde de dolari în 2020. Cele mai importante șase surse de venit
Abdul Ghani Baradar (centru), comandantul adjunct al talibanilor, la negocierile de pace desfășurate la Moscova în martie 2019 FOTO Hepta
Talibanii din 2021 arată foarte diferit, în știrile TV, de talibanii de la sfârșitul anilor '90. În primul rând, calitatea emisiunilor de televiziune s-a îmbunătățit, dar la fel s-a îmbunătățit și ținuta luptătorilor afgani.
Armele lor par noi și strălucitoare; vehiculele de tip Humvee sunt în perfectă stare de funcționare; hainele pe care le poartă arată curate și noi; coafura lor îngrijită nu mai amintește de figurile rătăcite de odinioară.

Una peste alta, talibanii din 2021 nu mai arată nebuni, zdrențuiți, miliție dezordonată lovind și executând femei (și bărbați), în timpul domniei lor barbare asupra Afganistanului.

Acum, ei arată ca o legiune disciplinată de luptători bine hrăniți, într-o misiune de preluare a guvernării țării iar organizația lor este plină de fonduri.

În 2016, revista Forbes a înscris talibanii drept a cincea cea mai bogată dintre cele 10 organizații „teroriste” pe care le-au prezentat. ISIS avea o cifră de afaceri de 2 miliarde USD iar talibanii pe locul cinci aveau o cifră de afaceri modestă anuală de 400 milioane USD.

Forbes a enumerat principalele surse de venituri ale talibanilor drept trafic de droguri, bani de protecție și donații, iar acesta era în 2016, când nici măcar nu erau i forța dominantă în Afganistan.
Potrivit unui raport confidențial NATO, bugetul anual al talibanilor în exercițiul financiar 2019-2020 a fost de 1,6 miliarde de dolari, o creștere de 400% în patru ani comparativ cu cifrele Forbes din 2016.

Defalcat, câștigurile arată astfel:

Minerit: 464 milioane dolariDroguri: 416 milioane dolariDonații străine: 240 milioane dolariExport: 240 milioane dolariImpozite: 160 milioane USD (bani de protecție / extorcare?)Imobiliare: 80 milioane dolari

Raportul confidențial al NATO a evidențiat faptul că talibanii au urmărit și au reușit să devină o entitate politică și militară independentă.

De-a lungul anilor, organizația și-a redus dependența de donațiile și contribuțiile străine. În 2017-18 ar fi primit aproximativ 500 de milioane de dolari sau aproximativ jumătate din finanțarea sa totală din surse străine; acest lucru s-a redus la aproximativ 15% din veniturile lor totale, până în 2020.

În același an fiscal, bugetul oficial al Guvernului Afganistanului se ridica la 5,5 miliarde de dolari, din care doar mai puțin de 2% erau pentru apărare. Cu toate acestea, cea mai mare p ...citeste mai departe despre "Cât de bogați sunt talibanii: buget de 1,6 miliarde de dolari în 2020. Cele mai importante șase surse de venit" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Luni, 16 August 2021, ora 13:04

 Articol citit de 613 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor