BCE: Zona euro a sprijinit in mod accidental firmele zombie

Miercuri, 19 Mai 2021, ora 23:35
660 citiri
BCE: Zona euro a sprijinit in mod accidental firmele zombie
FOTO Pixabay

Politicile din zona euro menite sa pastreze economia pe linia de plutire in timpul pandemiei au sprijinit in mod accidental firmele neviabile sau "zombie", fiind necesara o mai buna directionare a sprijinului, in special in urma retragerii subventiilor, a informat Banca Centrala Europeana, transmite Reuters.

Firmele zombie, pastrate in viata datorita disponibilitatii creditarii ultra-ieftine, afecteaza avansul economiei, deoarece ele iau fonduri de la companiile viabile, nu realizeaza o eficienta sporita si pun in pericol bilanturile bancilor.

"Impactul economic al pandemiei si raspunsul politic ar fi putut, cel putin temporar, sa contribuie la un anumit grad de zombificare", se arata in raportul privind evaluarea stabilitatii financiare, publicat miercuri de BCE.

"Firmele zombie au avut probabil acces la moratoriile si la schemele guvernamentale de garantare a imprumuturilor din zona euro, tinand cont de criteriile de eligibilitate extinse", avertizeaza BCE.

Chiar daca impactul firmelor zombie este modest si nu afecteaza conditiile de creditare, sprijinul pentru ele trebuie retras pentru a preveni amenintarile la adresa stabilitatii financiare, apreciaza institutia cu sediul la Frankfurt. ...citeste mai departe despre "BCE: Zona euro a sprijinit in mod accidental firmele zombie" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#euro, #bani, #zona euro, #Banca Centrala Europeana , #Stiri International