Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro, audiat de poliție în dosarul bijuteriilor de milioane de euro oferite cadou de Arabia Saudită

Joi, 06 Aprilie 2023, ora 07:36
148 citiri
Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro, audiat de poliție în dosarul bijuteriilor de milioane de euro oferite cadou de Arabia Saudită
Fostul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro FOTO Facebook/Jair Bolsonaro

Fostul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, a depus mărturie în faţa poliţiei din Brasilia, miercuri, şi a negat orice faptă condamnabilă, în cadrul unei investigaţii privind bijuteriile primite de la guvernul saudit şi intrate ilegal în ţară, conform AFP.

„Mărturia lui Jair Bolsonaro a fost calmă, (el) a răspuns la toate întrebările. A fost o oportunitate excelentă de a clarifica faptele”, a scris pe Twitter Fabio Wajngarten, fost manager de comunicaţii al guvernului Bolsonaro şi actual consilier al fostului preşedinte (2019-2022).

Jair Bolsonaro a petrecut aproximativ trei ore la sediul poliţiei din capitala Brasilia şi a părăsit locul fără a face o declaraţie presei.

Poliţia federală şi autorităţile fiscale investighează cazul, care a fost dezvăluit în martie de cotidianul Estado de S. Paulo.

Potrivit ziarului, vama braziliană ar fi confiscat pe Aeroportul Internaţional Guarulhos, lângă Sao Paulo, un set de diamante în valoare de 3,2 milioane de dolari din rucsacul asistentului unui fost ministru al guvernului Bolsonaro.

Acest ministru şi asistentul său făceau parte dintr-o delegaţie care s-a întors dintr-o vizită oficială în Arabia Saudită în octombrie 2021.

Ulterior, a fost dezvăluită existenţa altor două seturi de bijuterii, evaluate conform presei la 100.000 şi 75.000 de dolari. Ele nu au fost în colecţia preşedinţiei după plecarea lui Bolsonaro, în ciuda faptului că aceste cadouri constituie proprietate publică, potrivit Curţii de Conturi din Brazilia (TCU).

O sursă apropiată fostului preşedinte a declarat pentru AFP că Bolsonaro a negat anchetatorilor că ar fi comis vreo infracţiune şi că nu a ştiut despre bijuteriile confiscate până în decembrie 2022.

Aceasta a explicat, de asemenea, că eforturile ulterioare de returnare a bijuteriilor au fost pentru a evita „vexările diplomatice”, având în vedere posibilitatea ca aceste cadouri de mare valoare de la statul saudit să fie scoase la licitaţie în cele din urmă.

Poliţia nu a comentat declaraţia fostului preşedinte.

Potrivit legislaţiei braziliene, şeful statului poate păstra doar cadourile „cu un caracter extrem de personal sau cu valoare monetară minimă”, aminteşte TCU.

A fost prima dată când Bolsonaro s-a prezentat în faţa poliţiei în calitate de fost preşedinte, la aproape o săptămână după întoarcerea sa în Brazilia. ...citeste mai departe despre "Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro, audiat de poliție în dosarul bijuteriilor de milioane de euro oferite cadou de Arabia Saudită" pe Ziare.com

#Brazilia, #Jair Bolsonaro, #ancheta, #politie , #Stiri International