Bulgaria plănuiește să-i oblige pe nevaccinați să-și plătească tratamentul dacă ajung la spital

Luni, 18 Octombrie 2021, ora 11:23
794 citiri
Bulgaria plănuiește să-i oblige pe nevaccinați să-și plătească tratamentul dacă ajung la spital
Unitățile medicale din Bulgaria, sufocate de numărul mare de pacienți bolnavi de Covid-19/ FOTO: Sofiaglobe.com

O dezbatere a luat amploare în Bulgaria, confruntată cu o rată foarte scăzută a vacinării: este corect ca persoanele neimunizate să plătească tratamentul pentru COVID-19?

Potrivit agenției Novinite, unitățile medicale se sufocă și, în acest context a venit propunerea Asociației Spitalelor din Bulgaria.

Potrivit organizației, peste 90% dintre pacienții care umplu instituțiile medicale sunt nevaccinați, în condițiile în care cazurile scad în Europa, urmare a vaccinării masive.

Totuși, organizațiile pacienților se opun cu hotărâre. Propunerea încălcă drepturile constituționale de bază pentru accesul la tratament și la îngrijiri medicale, spun acestea.

Pentru a impulsiona vaccinarea, autoritățile bulgare au organizat o tombolă.

25 de persoane vaccinate împotriva COVID-19 din Bulgaria au câştigat ceasuri inteligente la tombola organizată de Ministerul Sănătăţii de la Sofia. Extragerea a fost difuzată de postul naţional de televiziune BNT, vineri 8 octombrie.

1.206 de participanţi s-au înscris pentru a participa la prima extragere. Tombola are drept scop încurajarea şi recompensarea bulgarilor care au decis să se vaccineze şi este deschisă persoanelor cu vârsta peste 12 ani care s-au imunizat împotriva COVID-19, indiferent dacă ciclul de imunizare este sau nu complet.

Fiecare cetăţean bulgar care s-a vaccinat între 30 septembrie şi 31 octombrie are dreptul de a participa la tombolă. În prezent, cel mai în vârstă câştigător s-a născut în 1932, iar cel mai tânăr în septembrie 2009.

Centrul European pentru Prevenţia Bolilor avertizează asupra riscului ridicat de deces în rândul populaţiei nevaccinate pe măsură ce înaintăm în toamnă şi iarnă, cerând ţărilor să „urgenteze” eforturile de a-i convinge pe cei care nu s-au imunizat.

Deşi la nivelul Uniunii Europene, rata de vaccinare completă este 74% din populaţia adultă, discrepanţele între state sunt încă mari, variind între 22% şi 91%, cu cele mai scăzute rate de populaţie vaccinată în Bulgaria şi România, iar cele mai ridicate în Portugalia şi Irlanda. ...citeste mai departe despre "Bulgaria plănuiește să-i oblige pe nevaccinați să-și plătească tratamentul dacă ajung la spital" pe Ziare.com

#Bulgaria, #pandemia covid 19, #spitale, #pacienti, #plata, #tratament covid , #Stiri International