Comoara de 300 de milioane de dolari furată din Rusia: Nici Putin nu a reușit să o recupereze VIDEO

Vineri, 06 Ianuarie 2023, ora 04:32
865 citiri
Comoara de 300 de milioane de dolari furată din Rusia: Nici Putin nu a reușit să o recupereze VIDEO
Camera de Chihlimbar furată de naziști din Rusia nu a fost găsită până astăzi FOTO: Wikipedia

O comoară în valoare de peste 300 de milioane de dolari - unul dintre cele mai prețuite artefacte ale Rusiei - a fost furată de multă vreme și nici măcar Vladimir Putin nu a reușit să o recupereze până în ziua de astăzi. Denumită de unii ”a opta minune a lumii”, Camera de Chihlimbar din Palatul Ecaterinei de lângă Sankt Petersburg din Rusia a fost furată de naziștii lui Hitler în anul 1941, iar de atunci descoperirea ei a rămas un mister.

După jefuirea acesteia, camera a fost returnată Germaniei și expusă, dar a dispărut în ultimele luni ale războiului. Soarta sa este unul dintre cele mai mari mistere ale celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit History.

Camera de Chihlimbar datează din 1701, când sculptorul german în baroc Andreas Schlüter a început să lucreze la ea. La acea vreme, Schlüter era arhitectul-șef al curții regale prusace, iar utilizarea chihlimbarului pentru decorarea interioară era ceva complet nou. Cunoscut sub numele de Aurul Nordului, chihlimbarul este rășină de copac fosilizată și se spune că regiunea baltică găzduiește cel mai mare depozit cunoscut al acesteia.

Arhitectul a plănuit să decoreze pereții unui salon din Palatul Charlottenburg din Berlin cu panouri de chihlimbar, casa regelui Friedrich I al Prusiei. Țarul Rusiei, Petru cel Mare, a rămas impresionat peste măsură de această cameră, atunci când a vizitat-o.

Ulterior, regele prusac i-a oferit camera în dar, cu scopul de a-și consolida relațiile cu Imperiul rus, în anul 1716. Salonul a fost transportat în Rusia, fiind apoi instalat la Palatul din Sankt Petersburg.

Ulterior, în 1755, țarina Elisabeta a dat ordin ca această Cameră de Chihlimbar să fie mutată la Palatul din Tsarskoie Selo. Când a fost finalizată în 1770, salonul acoperea mai mult de 590 de metri pătrați și era împodobită cu peste 6 tone de chihlimbar.

Camera a rămas o comoară rusă de-a lungul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, supraviețuind chiar și Revoluției din 1917.

Cu toate astea, timpul său de pe pământul rus s-a încheiat în 1941, când Hitler a ordonat să aibă loc Operațiune Barbarosa. Atunci, Camera de Chihlimbar a fost îndepărtată de către naziști și transportată în altă parte.

Apoi, lăzile ce conțineau comoara au fost expediate de către nemți la Konigsberg, în Germania, fiind decorată o cameră din palatul local. Aceasta a fost expusă acolo timp de doi ani.

În 1 ...citeste mai departe despre "Comoara de 300 de milioane de dolari furată din Rusia: Nici Putin nu a reușit să o recupereze VIDEO" pe Ziare.com

#Camera Chihlimbar, #Camera Chihlimbar furata nazisti, #Camera Chihlimbar tarul Rusiei, #putin, #Gerhard Schroder Putin , #Stiri International