Bloomberg: Datele comerciale mondiale arată primele semne de „reglobalizare” . Cine câștigă și cine pierde?

Duminica, 07 Mai 2023, ora 23:20
351 citiri
Bloomberg: Datele comerciale mondiale arată primele semne de „reglobalizare” . Cine câștigă și cine pierde?

Sistemul comercial global trece prin schimbări tectonice care vor reorienta lanțurile internaționale de aprovizionare pentru deceniile următoare. scrie Bloomberg.

Două forțe principale sunt responsabile de acest lucru. Companiile, speriate de penuria pandemică, de creșteri ale prețurilor și de întreruperile aprovizionării, își reduc dependența de o singură fabrică sau țară. Între timp, guvernele, în special din SUA și Europa, doresc să-și asigure accesul la materiale cheie, cum ar fi semiconductori și minerale rare, în cazul în care comerțul global se împarte în blocuri geopolitice.

Transformarea, pe care unii o numesc „reglobalizare”, va continua ani de zile, iar datele comerciale abia încep să sugereze amploarea schimbărilor și cine va câștiga și cine va pierde. Bloomberg oferă indicatori de urmărit pentru a înțelege implicațiile noii ere a economiei geostrategice.

În ciuda discuțiilor despre declinul globalizării, integrarea economică prin comerțul transfrontalier a demonstrat o rezistență remarcabilă în vremuri de război, foamete și pandemie. În ultimii trei ani, ponderea comerțului mondial în producția mondială a scăzut oarecum, dar este încă în general în conformitate cu tendințele istorice. De fapt, conform unei analize recente a ING Groep NV, nu a existat nicio schimbare semnificativă în traiectoria către o mai mare deschidere comercială din 2006 cel puțin.

Creșterea tensiunilor geopolitice dintre Washington și Beijing a alimentat speculațiile cu privire la o divizare sectorială între cele mai mari economii ale lumii. În timp ce valoarea importurilor de bunuri și servicii chinezești din SUA a atins un maxim istoric în 2022, există semne că tarifele americane modifică fluxurile comerciale bilaterale. Potrivit unei analize a lui Chad Baun, un membru al Institutului Peterson pentru Economie Internațională, importurile de mărfuri americane din China care fac obiectul unor tarife au scăzut cu aproximativ 14% anul trecut față de nivelurile din 2017, care a precedat războiul comercial.

În ultimii cinci ani, tarifele americane, restricțiile la export și subvențiile au convins companiile americane să-și diversifice importurile în afara Chinei . Ponderea totală a importurilor chineze în SUA a scăzut cu aproximativ trei puncte procentuale din 2018, când fostul președinte Donald Trump a impus taxe vamale pentru mii de mărfuri chinezești. În ...citeste mai departe despre "Bloomberg: Datele comerciale mondiale arată primele semne de „reglobalizare” . Cine câștigă și cine pierde?" pe Ziare.com

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#comert, #economie, #globalizare, #SUA, #China, #UE, #Mexic, #India, #Vietnam , #Stiri International