Comisia Europeana: Ce masuri sa ia statele la frontiere, pentru a garanta circulatia bunurilor si serviciilor

Luni, 16 Martie 2020, ora 16:56
981 citiri
Comisia Europeana: Ce masuri sa ia statele la frontiere, pentru a garanta circulatia bunurilor si serviciilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana a prezentat, luni, un set de orientari adresate statelor membre cu privire la masurile de gestionare a frontierelor in materie de sanatate in contextul situatiei de urgenta privind pandemia de COVID-19.

Scopul este de a proteja sanatatea cetatenilor, de a asigura tratamentul adecvat al persoanelor care trebuie sa calatoreasca si de a mentine disponibilitatea bunurilor si serviciilor esentiale. Comisarii Stella Kyriakides si Ylva Johansson au prezentat orientarile ministrilor Sanatatii si Afacerilor Interne din UE in cadrul unei reuniuni video comune, in aceasta dimineata.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus

Presedintele Ursula von der Leyen a declarat: "Masurile noastre de a impiedica raspandirea pandemiei de COVID-19 vor fi eficiente doar daca ne coordonam la nivel european. Trebuie sa luam masuri exceptionale pentru a proteja sanatatea cetatenilor nostri.

Dar sa ne asiguram ca bunurile si serviciile esentiale continua sa circule pe piata interna. Aceasta este singura modalitate de a preveni lipsa de echipamente medicale sau de alimente. Nu este vorba doar despre o problema economica: Piata noastra unica este un instrument cheie al solidaritatii europene. Sunt in discutie cu toate statele membre pentru a infrunta impreuna, ca o Uniune, aceasta provocare".

Controale medicale la frontiere

Orientarile stabilesc principii pentru o abordare integrata a gestionarii frontierelor cu scopul de a proteja sanatatea, mentinand in acelasi timp integritatea pietei interne.

Persoanele identificate ca prezentand un risc de raspandire a COVID-19 ar trebui sa aiba acces la asistenta medicala adecvata, fie in tara de sosire, fie in tara de plecare, iar acest lucru ar trebui coordonat intre cele doua state.

Este posibil ca orice persoana care intra pe teritoriul national sa fie supusa unor controale sanitare, fara introducerea formala a controalelor la frontierele interne. Diferenta dintre controalele sanitare normale si controalele la frontiera consta in posibilitatea de a refuza accesul persoanelor individuale.

Persoanelor bolnave nu ar trebui sa li se refuze intrarea, ci sa li se acorde acces la asistenta medicala.

Statele membre pot reintroduce controalele la frontierele interne din motive de politici publice, care, in situatii extrem de grave, pot include sanatatea publica. Astfel de controale la frontiera ar trebui organizate pentru a preveni aparitia unor numar mare de oameni intr-un sin ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana: Ce masuri sa ia statele la frontiere, pentru a garanta circulatia bunurilor si serviciilor" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#CE masuri frontiere coronavirus , #Stiri International