Comisia Europeana cere Romaniei sa implementeze decizia CJUE privind inchiderea gropilor de gunoi ilegale

Joi, 14 Mai 2020, ora 15:53
823 citiri
Comisia Europeana cere Romaniei sa implementeze decizia CJUE privind inchiderea gropilor de gunoi ilegale
Foto: Arhiva Pixabay

Comisia Europeana a cerut joi Romaniei sa inchida, sa sigileze si sa ecologizeze 48 de gropi de gunoi ilegale, respectand, astfel, o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene din 18 octombrie 2018, informeaza executivul comunitar, intr-un comunicat de presa.

Romania are la dispozitie patru luni pentru a remedia situatia, avertizeaza executivul comunitar.

Potrivit directivei cadru privind deseurile (Directiva 2008/98/CE), statele membre trebuie sa recupereze si sa gestioneze deseurile intr-un mod care nu pune in pericol sanatatea umana si mediul inconjurator. Directiva interzice abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolata a deseurilor.

Romania era obligata sa inchida si sa reabiliteze gropile de gunoi (municipale si industriale) care nu respecta standardele pana la data de 16 iulie 2009. Din cauza progreselor lente, Comisia a decis sa aduca aceasta problema in fata Curtii de Justitie a UE in luna februarie 2017. Hotararea CJUE a vizat 68 de gropi de gunoi, dintre care doar 20 au fost inchise definitiv pana acum.

Pana in luna ianuarie 2020, cea mai mare parte a lucrarilor necesare pentru inchiderea, sigilarea si regenerarea restului de 48 de gropi de gunoi nu au fost inca planificate, aprobate sau initiate. De aceea, Comisia a decis sa trimita Romaniei o scrisoare de notificare formala, dupa decizia CJUE.

Vezi si Decizie de infringement: Romania are la dispozitie 4 luni ca sa rezolve problema poluarii aerului ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana cere Romaniei sa implementeze decizia CJUE privind inchiderea gropilor de gunoi ilegale" pe Ziare.com

#Romania gropi gunoi ilegale , #Stiri International