Companiile bulgare de pe malul Dunarii, la un pas de faliment

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 21:32
1027 citiri
Companiile bulgare de pe malul Dunarii, la un pas de faliment

Companiile care opereaza pe malul bulgaresc al Dunarii, multe avand nevoie de materii prime din Romania, sunt aproape de faliment din cauza faptului ca navigatia continua sa fie impiedicata de nivelul scazut al apelor fluviului, relateaza Sofia News Agency, anunta NewsIn.

Este vorba cu precadere de firme din nord-estul Bulgariei, in districtul Silistra, a relatat vineri seara Nova TV. Aceste firme isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor si al cherestelei si multe dintre ele isi aduc materia prima pe Dunare, in special din Romania.

Una dintre cele mai mari uzine de procesat cherestea din Bulgaria nu a mai primit materie prima din Romania de peste o saptamana, in timp ce un producator de materiale de constructie din Silistra a trebuit sa-si reduca productia lunara la jumatate.

Peste 100 de nave au ramas blocate in sectiunea bulgara a Dunarii, de la mijlocul lui septembrie, din cauza nivelului scazut al apelor.

La Ruse, nivelul scazut a atins recordul in materie. Specialistii se asteapta ca luna viitoare nivelul Dunarii sa creasca aproape cu un metru, dar chiar si asa nu se va ajunge la restabilirea deplina a navigatiei in sectiunea romano-bulgara.

Cea mai critica situatie se inregistreaza in prezent in apropierea insulelor bulgare Vardim, Belene si Batin.

La Batin, senalul navigabil trebuia sa fie adancit cu ajutorul unei finantari de 130 de milioane de euro din programul operational pentru transporturi al UE, dar proiectul a fost ratat, iar fondurile au fost alocate altor proiecte.

#companii bulgare, #faliment companii bulgare, #companie, #faliment , #Bulgaria