Prețurile la energie au explodat în toată Europa. Ce măsuri iau guvernele statelor UE pentru protejarea populației

Miercuri, 15 Septembrie 2021, ora 18:58
434 citiri
Prețurile la energie au explodat în toată Europa. Ce măsuri iau guvernele statelor UE pentru protejarea populației
FOTO Facebook / Eurodeputati PD

Preţurile la energie ating niveluri record, ca urmare a majorării cotaţiilor la gazele naturale şi a preţurilor certificatelor verzi, ceea ce a determinat autorităţile din mai multe state europene să anunţe măsuri de sprijin pentru a face facturile suportabile pentru consumatorii finali.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat marţi că preţurile record la electricitate înregistrate în prezent în ţările membre ale Uniunii Europene arată că blocul comunitar trebuie să renunţe la combustibilii fosili şi să accelereze tranziţia la energia verde, potrivit Reuters.

"Dacă am fi avut Green Deal cu cinci ani mai devreme nu am fi fost în această poziţie, pentru că am fi avut mai puţină dependenţă de combustibili fosili sau gaze naturale", a spus Frans Timmermans în Parlamentul European, reunit la Strasbourg.

Chiar dacă preţurile la combustibilii fosili au crescut foarte mult, a subliniat Timmermans, costurile pentru producţia de energie regenerabilă au rămas scăzute şi stabile. Acest lucru ar trebui să încurajeze UE să îşi accelereze tranziţia energetică, pentru a se asigura că mai mulţi cetăţeni au acces la energie regenerabilă ieftină.

Preţurile la certificatele de poluare, care au şi ele un impact asupra costului electricităţii, au atins valori record în acest an, însă Timmermans a apreciat că nu ele sunt principalul vinovat pentru explozia preţurilor la energie. "Doar aproximativ o cincime din majorarea de preţ poate fi pusă pe seama creşterii preţurilor la CO2", a spus vicepreşedintele Comisiei Europene.

* Guvernul italian anunţă utilizarea fondurilor publice pentru reducerea impactului scumpirii utilităţilor

Executivul italian intenţionează să folosească fondurile publice pentru a reduce impactul creşterii preţurilor la utilităţi, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Administraţia premierului Mario Draghi a cheltuit deja aproximativ 1,2 miliarde de euro (1,40 miliarde de dolari) în trimestrul doi din 2021 pentru a compensa creşterea preţurilor energiei şi va continua utilizând acelaşi mecanism, susţin sursele. Intervenţia a dus la reducerea creşterii preţului electricităţii la 9%, faţă de un avans de 20% înainte de intervenţia statului.

Ministrul italian pentru Tranziţia Ecologică, Roberto Cingolani, a spus luni că preţurile cu amănuntul la electricitate în Italia ar ...citeste mai departe despre "Prețurile la energie au explodat în toată Europa. Ce măsuri iau guvernele statelor UE pentru protejarea populației" pe Ziare.com

#pret energie, #crestere, #Uniunea Europeana , #Stiri International